GVB wil geen subsidie meer

donderdag 21 februari 2013
timer 3 min

“Het GVB heeft vier nieuwe doelen voor de komende vijf tot tien jaar. Het beste ov-bedrijf van Nederland in de ogen van de reizigers. Een top-5 positie van beste werkgevers in de regio Amsterdam. Groeien van 730.000 naar 1 miljoen reizen per dag. En dalen van 97 miljoen naar uiteindelijk 0 euro subsidie per jaar. Vooral de Noord/Zuidlijn moet bijdragen aan deze ambities.

bart_schmeink.jpg

We hebben ons het afgelopen half jaar de vraag gesteld: wat willen we hebben bereikt aan het einde van onze concessie?”, vertelt GVB-directeur Bart Schmeink. “Het stedelijk ov was een bal op de golven van de zee. Het ging over marktconformiteit, DRU-prijzen, efficiency en bonus/malus. Vanaf nu staat de reiziger weer op één.”

Tot nu toe eindigde het GVB altijd bij de slechtste drie vervoerders in de jaarlijkse en landelijke Klantenbarometer van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer. Schmeink wil op alle fronten beter scoren.

“Nederland is het dichtstbevolkte land ter wereld. Dan moet je als sector de ambitie hebben om het beste openbaar vervoer ter wereld te bieden. En als bedrijf het beste vervoer van het land. We moeten onszelf voortdurend blijven ontwikkelen, verbeteren en spiegelen aan anderen. En niet onze neus ophalen voor een klein bedrijf als Taxi Centrale Renesse dat altijd goed scoort. Niet arrogant maar nederig zijn.”

“Het beste product kun je alleen maken met de beste werknemers. Vandaar dat het GVB bij de beste vijf werkgevers van Amsterdam moet gaan behoren. Nu staan we al verrassend in de top-10. Onze cao is goed. We gaan onze professionaliteit vergroten met meer flexibiliteit en betere ontplooiing. Mensen moeten kunnen doorgroeien en hun ei kwijt kunnen.”

Groei is nodig om de opbrengsten te verhogen en de kosten te drukken. Schmeink: “Vooral de groep reizigers onder de 40 die is opgegroeid met het openbaar vervoer en bewuste keuzes maakt, moeten we binnenhalen.” Een trekker wordt de Noord/Zuidlijn die in 2017 opengaat. De metrostations bieden een prettiger verblijf en er komen meer winkeltjes. “Een beetje zoals NS dat doet, maar dan op een kleinere schaal en met een meer lokale invulling.”

Uiteindelijk is het streven een subsidieloze exploitatie, eventueel aangevuld met arrangementen voor bijvoorbeeld studenten, forensen en ouderen.

Schmeink: “De kostendekking van het GVB is 60 procent. De exploitatie van de metro is zelfs winstgevend. Met tram en bus gaan we feederen op de Noord/Zuidlijn. Die nieuwe ruggengraat wordt een krachtige hefboom voor hogere opbrengsten en lagere kosten, zodat we minder afhankelijk worden van subsidies. Tegen mijn personeel zeg ik: je boterham komt niet uit Den Haag of van de Stadsregio Amsterdam, die zit achter je in de tram of de bus.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten

14 mrt om 12:18 uur

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat…

Lees verder »
descriptionArtikel

In 2023 ruim 15 procent meer ingecheckt in het openbaar vervoer

26 feb om 10:22 uur

In 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer: 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »

Balanceren tussen sociale en technische bereikbaarheid

9 okt 2023

De rol van traditioneel ov in Nederland (per bus, trein, tram en metro) verandert. Recente projecten en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen geïnteresseerden in busconcessie Zeeland

5 okt 2023

In december 2024 loopt de huidige busconcessie van Connexxion in Zeeland af. Dat betekent dat vervoerders zich…

Lees verder »
person_outlineBlog

Opmerkelijke keuzes rond nieuwe Hrn-concessie

8 sep 2023

De demissionaire regering heeft op een aantal punten opmerkelijke keuzes gemaakt rond de voorgestelde…

Lees verder »