TLS krijgt vijf jaar om zich te bewijzen

zondag 28 september 2014
timer 3 min

Trans Link Systems (TLS) krijgt van de vervoerbedrijven vijf jaar om zich te bewijzen. In die vijf jaar mogen vervoerders nieuwe betaalwijzen introduceren naast de OV-chipkaart.

Voorbeelden van nieuwe betaalwijzen zijn de contactloze bankpas, de smartphone en de streepjescode. Die contouren van de nieuwe betaalvisie onder leiding van het Nationaal Openbaar Vervoerberaad werden vrijdag helder tijdens het OV-café 'Betalen in het OV-3.0' van ROCOV Gelderland Stadsregio.

Het ov-chipkaartconsortium TLS is nu in handen van de overheidsbedrijven NS (68,75 procent), GVB, RET (allebei 12,5 procent) en HTM (6,25 procent). Begin volgend jaar komen alle aandelen TLS in handen van een coöperatie. Daarin zitten alle vervoerders. Dus ook de particuliere bedrijven Arriva, Connexxion, EBS, Syntus en Veolia plus NS-dochter Qbuzz.

De coöperatie krijgt twee werkgroepen die TLS scherp moeten houden op het vlak van efficiency (lagere kosten) en innovatie (nieuwe betaalwijzen). Zo vinden Arriva en Veolia de tarieven van TLS te hoog. Een punt van discussie is ook nog de stemverhouding. In theorie kan die variëren van één stem per vervoerder tot een aantal stemmen per vervoerder op basis van ieders omzet in het ov.

Volgens Jasper van Kuijk, universitair docent aan de TU Delft, moeten er minimaal vier dingen verbeteren aan het OV-chipkaartsysteem: alle in- en uitcheckpaaltjes moeten dezelfde kleur krijgen, ze moeten allemaal dezelfde welkomsttekst geven, op je OV-chipkaart moet je kunnen lezen welke reis je maakt (reisdatum, waar ingecheckt, abonnement, korting, klasse, saldo) en alle poortjes moeten dicht, zodat je nooit meer kunt vergeten in- en uit te checken.

De uitgangspunten van de OV-chipkaart blijven zoals vervoerder RET en automatiseerder Siemens die in 1991 hebben bedacht: in- en uitchecken per vervoerder en betalen per gereisde kilometer. Wel komen er voor consumenten meer mogelijkheden om achteraf te betalen in plaats van vooraf. Zo kunnen alle klanten van de RET vanaf 1 oktober achteraf de rekening van al hun Rotterdamse bus-, tram- en metroreizen krijgen. Ook komen er meer diensten rond de OV-chipkaart, zoals de website www.uitcheckgemist.nl. Daar kunnen reizigers die zijn vergeten uit te checken alsnog uitchecken.

Vervoerders zijn vrij om naast de OV-chipkaart andere betaalwijzen in te voeren, maar zullen dat alleen doen als ze voldoende massa hebben. Het voordeel van de contactloze bankpas (die NS gaat testen) en de smartphone is dat reizigers geen OV-chipkaart van 7,50 euro hoeven kopen en niet eerst tot 20,00 euro saldo hoeven laden alvorens te kunnen reizen.

Er zijn zoveel ideeën zodat ik er ook een toevoeg.
Het zou het fijnste zijn dat je op je gsm (ipad- tablet etc.) het saldo, de reis enz. zou kunnen bekijken en door de nfc chip moet dat mogelijk zijn.
Dan kan je op je mobiel alle gegevens zien zodat je onderweg je saldo daarvan kunt bijladen via je bank-app, want daar komen veel vragen over in de praktijk.
Als je instapt en er staat geen saldo op kan je niet meereizen of je moet een kaartje kopen en dat is veel duurder.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Fiscus versoepelt gebruik ov-abonnementen

23 nov 2023

Op 25 oktober stemde de Tweede Kamer in met een fiscale versoepeling van het gebruik van ov-abonnementen. Maar…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Latente behoefte handsfree in- en uitchecken is groot’

19 okt 2023

Handsfree in- en uitchecken met de smartphone: zitten die reizigers daar eigenlijk wel op te wachten? In…

Lees verder »

Waarom spitsheffing NS wél kan werken

5 okt 2023

Een meerderheid in de Tweede Kamer wees de gewenste tariefdifferentiatie van NS eind september af.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onbelast zakelijk ov-abonnement stap dichterbij

21 sep 2023

Het moet voor werkgevers eenvoudiger worden om onbelast ov-abonnementen te…

Lees verder »

Aandacht voor financiële toegankelijkheid groeit

18 sep 2023

Zeker met de aangekondigde tariefstijgingen in het ov, is het sociale aspect van ov meer aan de orde dan ooit.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Amsterdamse ov-tickets voor minima op Marktplaats beland

13 jun 2023

Begin mei lanceerde de Vervoerregio Amsterdam de uitgifte van 730.000 gratis ov-kaarten aan mensen met een…

Lees verder »

Dit zijn de next steps van OVpay

4 apr 2023

Vanaf komende zomer kunnen reizigers ook met korting via de betaalpas reizen. Te beginnen in Amsterdam. IT-…

Lees verder »