Chinezen bouwen volop bovenleidingloze trams

donderdag 2 oktober 2014
timer 3 min

De twee grootste leveranciers van railmaterieel ter wereld, CSR en CNR uit China, leveren met technische hulp uit het Westen in rap tempo bovenleidingloze trams.

Chinese materieelleveranciers doen hun best om aan de vraag van een groot aantal Chinese steden naar trams te voldoen. In korte tijd hebben Chinese leveranciers met Westerse hulp kennis opgebouwd om materieel te kunnen bouwen. In 2012 sloot Bombardier een licentieovereenkomst met CSR Puzhen, een dochterbedrijf van China South Locomotive & Rolling Stock Corporation. Bombardier levert tien jaar lang kennis en technologie om lagevloertrams van het type Flexity 2 te bouwen en in China te verkopen.

De ontwikkelingen gaan snel in China. Na een openbare aanbesteding haalt CSR Puzhen begin 2013 de eerste opdracht binnen voor de levering van 18 lagevloertrams aan Suzhou, een stad met 11 miljoen inwoners in de omgeving van Shanghai. In Suzhou wordt een netwerk van zes tramlijnen met een totale lengte van 80 kilometer aangelegd. De 18 trams zijn voor de eerste tramlijn, die 18 kilometer lang is. CSR Puzhen bouwt de trams in een fabriek in Nanjing.

Bombardier
In april 2013 haalt CSR Puzhen een volgende opdracht binnen. Nanjing, meer dan 8 miljoen inwoners, bestelt 15 trams voor een exploitatie van twee tramlijnen zonder bovenleiding. De trams worden voorzien van Primove Lithium-Ion batterijen van Bombardier. Een pantograaf op het dak laadt de batterijen op bij haltes en eindpunten.

Van de twee tramlijnen is één 8 kilometer lang, de ander 9 kilometer. Over 90 procent van de totale lengte is er geen bovenleiding. De eerste vier van de 15 bestelde trams voor Nanjing zijn begin augustus 2014 geleverd. Twee daarvan zijn in de reizigersdienst gekomen tijdens de Olympische Zomerspelen voor de jeugd, die tussen 16 en 28 augustus in Nanjing zijn gehouden. De overige trams stromen later dit jaar in.

https://www.youtube.com/watch?v=YBIIC27NTZo

Shenyang, een stad met 7,2 miljoen inwoners, sloot in 2013 een exploitatiecontract met een joint-venture van Transdev en RATP Dev voor de exploitatie van vier tramlijnen gedurende drie jaar. De vier lijnen hebben een gezamenlijke lengte van 60 kilometer. Delen van het net, zoals wegkruisingen, zijn zonder bovenleiding. Dagelijks maken 150.000 reizigers gebruik van de trams. Er zijn 30 blauwe trams, met de bijnaam dolfijnen, die zijn geleverd door Changchun Railway Vehicles Company, een dochterbedrijf van CNR Corporation. De trams zijn uitgerust met vier ultracondensatoren, waardoor ze 700 meter zonder bovenleiding kunnen rijden. Drie tramlijnen zijn in augustus 2013 geopend, een vierde tramtraject bevindt zich nog in de testfase.

Siemens
Ook Siemens levert expertise en deelsystemen van trams. In juni 2013 sloot CSR Zhuzhou Electric Locomotive Corporation (CSR ZELC) een licentieovereenkomst met Siemens voor langdurige samenwerking bij de bouw van trams met een 100 procent lage vloer. Twee maanden later bestelde CSR ZELC bij Siemens aandrijfsystemen, remsystemen en draaistellen voor zeven lagevloertrams voor de Zuid-Chinese stad Guangzhou. Het Chinese bedrijf beschikt zelf over de kennis om de trams van ultracondensatoren te voorzien voor een bovenleidingloze exploitatie.

https://www.youtube.com/watch?v=-058FQuzj10

De 10 haltes van de 7,7 kilometer lange tramlijn worden voorzien van spanningsrails, waar de ultracondensatoren binnen 30 seconden worden bijgeladen. Tussen twee laadmomenten kunnen de trams vier kilometer rijden. De remenergie wordt voor meer dan 85 procent hergebruikt. De eerste tram verliet de fabriek in juni en wordt momenteel getest. De trams komen in december in dienst in Guangzhou.

CSR ziet na de opening van de tramnetten in Nanjing en Guangzhou uit naar de realisatie van tramlijnen in meer steden. De volgende steden zijn Huai'an (maart 2015) en Ningbo (december 2015). In tegenstelling tot Nanjing (batterijen), worden de trams in de andere steden voorzien van ultracondensatoren.

ja en wij hier slapen hier gewoon door...

Inderdaad. In België en China ziet men de noodzaak. In Nederland ziet men alleen de auto als €ash €ow!

Hier in Nederland gooit men via de gemeentelijke politiek vele miljoenen Euro,s weg , wat in weze bestemd was voor goed Tramvervoer [Groningen] Zo zijn er nog vele voorbeelden.Een kniesoor die hier op let?

Laten we er wel bij opmerken dat het hier om tramsystemen gaat voor steden die een bevolking hebben die zo groot is als die van half Nederland of meer. Met alle respect voor de stad Groningen - dat is een klein dorp als je het vergelijkt met de hierboven genoemde steden in China.

Trams zijn bij voorkeur geschikt voor bovenleidingloze elektrische tractie omdat vrije baan en lage rolweerstand met een hoge mate van gesloten energiebalans (uiteraard met tussentijdse aanvulling) kunnen worden gereden. In plaats van allerhande (te) dure oplossingen met inductief laden e.d. gaan de Chinezen (zoals gebruikelijk) voor de primaire functionaliteit. Hiervan is vrije baan een (noodzakelijk) belangrijk onderdeel.

Goed afkijken dus maar.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »

Vlak de internationale bus niet uit

14 nov 2023

Vaak noemen we de internationale trein als alternatief voor het vliegtuig op korte afstanden. Maar de…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Frankrijk overweegt onbeperkt ov-reizen tegen vast maandelijks tarief

5 sep 2023

In navolging van het succesvolle Duitse model overweegt Frankrijk de invoering van een maandelijks ov-…

Lees verder »
flash_onNieuws

De Lijn rijdt nieuwe trams in Antwerpen

30 jan 2023

De Vlaamse vervoerder De Lijn is per maandag 30 januari gestart met de exploitatie van negen nieuwe trams,…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lelylijn opgenomen in transportnetwerk EU

5 dec 2022

De Lelylijn is opgenomen in het trans-Europese transportnetwerk TEN-T van de Europese Unie. Europa onderkent…

Lees verder »
person_outlineBlog

Twee lessen over veiligheid

29 nov 2022

Onlangs was ik met een internationale groep collega-tramexperts te gast bij de gemeente Clichy-sous-Bois, een…

Lees verder »

‘Lopen belangrijk voor het openbaar vervoer’

22 nov 2022

Hoewel er veel aandacht is voor de veiligheid van voetgangers, is er over de beloopbaarheid van haltes en…

Lees verder »