‘Achteraf betalen is de toekomst’

woensdag 3 december 2014
timer 5 min

Achteraf Betalen voor je ov-reis heeft de toekomst. Daar is de RET van overtuigd. Invoering in heel Nederland ligt voor de hand, maar dan moeten andere vervoerders wel hun koudwatervrees overwinnen.

De RET experimenteert sinds dit voorjaar met Achteraf Betalen voor Consumenten. Per 1 januari wil het Rotterdamse vervoerbedrijf Achteraf Betalen voor álle reizigers mogelijk maken. De voordelen zijn evident, zegt Jean Paul Duurland, manager Marketing Verkoop en Services en betrokken bij de ontwikkeling van Achteraf Betalen. “Je hoeft niet eerst saldo op je chipkaart te zetten, vergeten check-outs kun je gemakkelijk achteraf herstellen, ouders kunnen ook hun kinderen koppelen aan de betaalrekening en reizigers hebben met een maandelijkse factuur beter inzicht in hun reiskosten.

NS-Business Card
“Achteraf Betalen bestaat al enkele jaren voor de zakelijke markt, in de vorm van de NS-Business Card. Het nadeel van de kaart is dat de verschillende vervoerbedrijven aan NS moeten factureren. Daarmee hebben wij als RET geen direct contact met de klant. Met Achteraf Betalen loopt de verwerking van alle gegevens via de back office van Trans Link Systems. TLS verzamelt de gegevens, factureert en incasseert. Wij kunnen ons direct op de reiziger richten.”

Weekendvoordeel
“Met Achteraf Betalen krijgt de klant weer een gezicht en kunnen we beter inspelen op de wensen van de klant. Iemand die bijvoorbeeld vooral woon-werkritjes maakt en minder in het weekend reist, kunnen we weekendvoordeel aanbieden. Zo spelen we sneller in op ontwikkelingen in de markt. We kunnen ook een tijdelijke actie houden. Dat regelt TLS via het nieuwe systeem dat ze hebben geïntroduceerd. TLS bouwt en faciliteert, wij kijken hoe we onze klanten kunnen verleiden nog meer met het ov te reizen.”

Inregelen
“Tot het einde van dit jaar hebben we ruimte voor 1000 RET-reizigers, daarna is het systeem voor al onze reizigers toegankelijk. Als we Achteraf Betalen in heel Nederland willen invoeren, moeten alle collega-vervoerbedrijven meedoen. Op de factuur zie je dan bij welke vervoerder je tegen welke prijs hebt gereisd. Voor de invoering daarvan is niet eens zo veel voor nodig. De centrale computer van TLS moet worden ingeregeld. Die stuurt de instellingen door naar de poortjes. Het gaat om een investering van enkele duizenden euro’s per bedrijf. Maar de ov-bedrijven moeten het natuurlijk wel willen.”

Koudwatervrees
“Er is zeker sprake van koudwatervrees bij de vervoerbedrijven. Een van de bezwaren is het debiteurenrisico. Nu komt het geld vooraf binnen bij de vervoerders, voordat er wordt gereisd. Bij Achteraf Betalen komt het geld via de automatische incasso. Dat lukt natuurlijk niet in alle gevallen, maar uit onze businesscase is gebleken dat het risico aanvaardbaar is. Afhankelijk van het risicoprofiel van de klant kun je in plaats van per maand ook per 14 dagen incasseren. Of zelfs per week. Dat risico kun je afdekken als vervoerder. Daar betaal je enkele procenten voor. Met de incasso moeten we wel nog meer ervaring opdoen.”

"Het gaat om een investering van enkele duizenden euro’s per bedrijf. Maar de ov-bedrijven moeten het natuurlijk wel willen"

Regie
“Het probleem met landelijke invoering van Achteraf Betalen is dat de regie ontbreekt. Het moet door bedrijven en hun opdrachtgevers decentraal worden geregeld. Omdat er geen centrale regie is delen we veel met elkaar. We gebruiken elkaars kennis en ervaring. De uitwisseling met GVB gaat steeds beter. We hebben een landelijke productregisseur. Instanties als NOVB en ROVB, in combinatie met de overheid en consumentenorganisaties helpen om draagvlak te creëren voor een besluit. Dat kost allemaal tijd.”

Goedkeuring
“We zullen als ov-sector gezamenlijk producten moeten ontwikkelen. Eerder hebben we bijvoorbeeld gezamenlijke kortingsacties gedaan. Een dagkaart voor het ov wordt dan voor €16,50 verkocht bij het Kruidvat en Blokker. Zo stimuleren we reizigers om het gemak van het ov te ontdekken en doen we ervaring op. We hebben elkaar nodig om het openbaar vervoer te stimuleren. Overigens hebben we voor het vaststellen van de prijs of een actie wel goedkeuring nodig van de decentrale overheid. Nu is dat de stadsregio, straks de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

"Een wirwar van producten die nu apart worden opgeslagen op de chipkaart werkt niet"

Toekomst
“Achteraf Betalen is het systeem dat ons voorbereidt op de toekomst. We zijn dan niet meer afhankelijk van de chipkaart. Een wirwar van producten die nu apart worden opgeslagen op de chipkaart werkt niet. Je moet alles vooraf op de kaart inregelen met het risico van conflicten. Bij Achteraf Betalen is het één maal testen in de computer van TLS. Bij het ov-chipkaartpaaltje hoeven geen ingewikkelde berekeningen meer te worden uitgevoerd. Daar hoef je alleen nog maar te worden aangemeld. De berekeningen met afstanden, routes en tarieven gebeuren dan in de computer bij TLS.”

EMV-chip
“We doen onderzoek naar de mogelijkheden van in- en uitchecken met mobiel, bankpas en barcode op de infrastructuur van de OV-chipkaart. Voor de reizen met bankpas moeten de paaltjes worden aangepast op de standaard van de banken. Ze moeten de zogenaamde EMV-chip kunnen lezen, van Euro Pay, Master Card en Visa. Ook de computersoftware moet worden aangepast. Hoeveel het gaat kosten zijn we aan het onderzoeken, maar het gaat om vele miljoenen.”

Investering
“Het voordeel van betalen met de bankpas is één pasje minder in de portemonnee, maar vooral dat er geen reisproduct meer op de pas hoeft te worden geladen. Bij Transport for London kun je al in- en uitchecken met je bankpas. Het reisbedrag wordt aan het eind van de dag afgeschreven. Daarmee daalt het debiteurenrisico, maar de kosten per transactie stijgen.”

Het summum voor de reiziger is het best-price-principe: de klant betaalt achteraf altijd de laagste prijs. Daar komt nog heel wat voor kijken en daar wil Jean Paul Duurland niet op vooruit lopen. “Zover zijn we nog niet. Laten we eerst maar eens proberen om Achteraf Betalen landelijk ingevoerd te krijgen.”

Heel erg goed deze ontwikkeling. Wel erg jammer dat bij de opzet van het nieuwe betaal systeem (de huidige OV-chip) niet meteen met postieve wil met de banken is gesproken. Dan was én gesproken over de op alle bankpassen aanwezige module voor OV-betalingen (onderdeel van de, wel min of meer mislukte chipbetalingen) én de wens van de OV-bedrijven om tot een contactloze kaart te komen. Gelukkig dat die win-win situatie nu wel gaat komen. Een goed gevoel, iedereen met een bankpas kan straks zonder moeite gebuik maken van het openbaar vervoer. Lijkt wel of het openbaar vervoer straks net zo toegankelijk gaat worden als een supermarkt. SUPER!!!!

Alle respect voor Jean Paul Duurland, zijn RET loopt altijd voorop in innovatie. Maar dit keer schiet hij toch een beetje uit zijn slof. Als verantwoordelijke voor de ontwikkeling van de NS-Business Card kan ik stellen dat de nadelen (voor zover het al nadelen zijn...) die Jean Paul noemt geen Reizigersleed bezorgt en dat dit is ontstaan omdat TLS indertijd het Reizen op Rekening (Achteraf betalen) totaal niet zag zitten, inmiddels heeft ook TLS het licht gezien door het daverende succes van Reizen op Rekening met de NS-Business Card en is zij ook iets dergelijks gaan ontwikkelen, beter laat dan nooit. Overigens merkt een Reizigers niets van deze verrekenprocessen tussen vervoerders (sturen van facturen) en wordt hij/zij alleen maar ontzorgd. Het voordeel van de NS-Business Card, je hebt te maken met maar 1 loket en 1 partij die alles voor je oplost in je reis van A naar B door heel Nederland. Bij achteraf betalen loop je de kans dat als er iets fout loopt je verwezen wordt naar TLS waar de facturatie plaatsvindt. De NS-Business Card werkt dan ook nog eens op landelijke schaal in elke trein, bus, tram of metro en ondersteuning voor OV-fiets, taxi, huurauto, parkeren, Business Lounge, etc... Zover is het nog lang niet met achteraf betalen voor consumenten. Hoewel ik van harte hoop dat dit initiatief ook snel van de grond komt, dan valt er wat te kiezen voor de Reiziger, en laat die maar bepalen uiteindelijk wat hij of zij beter vindt passen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Fiscus versoepelt gebruik ov-abonnementen

23 nov 2023

Op 25 oktober stemde de Tweede Kamer in met een fiscale versoepeling van het gebruik van ov-abonnementen. Maar…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Latente behoefte handsfree in- en uitchecken is groot’

19 okt 2023

Handsfree in- en uitchecken met de smartphone: zitten die reizigers daar eigenlijk wel op te wachten? In…

Lees verder »

Waarom spitsheffing NS wél kan werken

5 okt 2023

Een meerderheid in de Tweede Kamer wees de gewenste tariefdifferentiatie van NS eind september af.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onbelast zakelijk ov-abonnement stap dichterbij

21 sep 2023

Het moet voor werkgevers eenvoudiger worden om onbelast ov-abonnementen te…

Lees verder »

Aandacht voor financiële toegankelijkheid groeit

18 sep 2023

Zeker met de aangekondigde tariefstijgingen in het ov, is het sociale aspect van ov meer aan de orde dan ooit.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Amsterdamse ov-tickets voor minima op Marktplaats beland

13 jun 2023

Begin mei lanceerde de Vervoerregio Amsterdam de uitgifte van 730.000 gratis ov-kaarten aan mensen met een…

Lees verder »

Dit zijn de next steps van OVpay

4 apr 2023

Vanaf komende zomer kunnen reizigers ook met korting via de betaalpas reizen. Te beginnen in Amsterdam. IT-…

Lees verder »