Hoekse Lijn mogelijk nog verder verlengd

vrijdag 13 maart 2015
timer 2 min

De Hoekse Lijn wordt wellicht nog verder verlengd dat aanvankelijk al de bedoeling was. Ondernemers hebben 1,5 miljoen euro op tafel gelegd om de metrolijn direct aan het strand te laten eindigen.

In de oorspronkelijke plannen was het al de bedoeling om de lijn 900 meter te verlengen tot net voor de strandopgang van Hoek van Holland. Nu de daarbij behorende gebiedsontwikkeling niet doorgaat, hebben de strandondernemers de knip getrokken en leggen ze 1,5 miljoen euro op tafel om de Hoekse Lijn nog eens 200 meter door te trekken tot aan het Zeeplein, direct aan het strand. Het is ook de bedoeling dat de halte een luxere uitstraling krijgt, met bijvoorbeeld een overkapping.

De gemeente Rotterdam is enthousiast over het plan, evenals de RET. De totale kosten van het plan schat de gemeente Rotterdam in op maximaal vijf miljoen euro. Voor de financiering van het ontbrekende bedrag kijkt de gemeente eerst naar de Metropoolregio - dat al het grootste deel van de 319 miljoen euro kostende ombouw betaalt - en naar de provincie. "Als er dan nog een klein bedrag overblijft, willen we best bijpassen", aldus een woordvoerster. Wethouder Pex Langenberg gaat op korte termijn met provincie en Metropoolregio om tafel om te kijken wat er aan financiering mogelijk is.

Goed initiatief! Zó met je emmertjes en schepjes van de metro naar het strand. Hoop alleen wel dat die metro's tegen een beetje zoute zeelucht en een paar korreltjes zand bestand zijn.

En wat dacht je van badhokjes in de trein ipv toiletten?

Nog nooit een metro met een toilet gezien, laat staan één met een badhokje om je te verkleden. Maar het idee vind ik wel grappig. Vroeger had NS fietsrijtuigen. Misschien kan op zomerse dagen een speciale badhokjesmetro aangekoppeld worden?

De metro tot op het strand zal zeker bijdragen tot meer (strand)bezoekers. Dit kan de aanzet zijn voor het verder (verantwoord) doorontwikkelen van Hoek van Holland als een volwaardige badplaats voor regio Rijnmond; óók in de winter!

Laat deze kans niet liggen!

Met mijn NS-abonnement 'Trein vrij' kan ik nu gewoon ook met de trein reizen op het traject Hoek van Holland - Rotterdam. In de toekomst kan dat dus niet meer en moet ik extra gaan betalen voor metro (voorheen trein-)reizen tussen Hoek van Holland en Rotterdam. Bovendien wordt het reizen tussen bijvoorbeeld Delft of Den Haag en bijvoorbeeld Maassluis of Hoek van Holland ook nog eens omslachtiger wegens extra in- en uitchecken.....

terwijl de oplossing zo simpel is: benut het meest zuidelijke ProRail-spoor van Schiedam naar Centraal als metrospoor, en leg dubbelspoor voor deze nieuwe metrotak westelijk en oostelijk van de DHS. Dan kan de RET-metro vanaf Schiedam ook naar Centraal rijden! Voor de klant en vervoerskundig absoluut de beste oplossing! Voor Spijkenisse zou alternerend rijden vanaf de Beneluxlijn een snellere verbinding naar Centraal opleveren, en aldus de drukke noord-zuid-lijn door het centrum kunnen ontlasten. Ook voor NS levert het een ontlasting van Sprinters en sneltreinen op.
Sterker nog: je zou vanaf Schiedam de RET-metro vanaf de Oost-West-lijn ook naar het oude station van Delft kunnen laten rijden. Een metrospoor aan de westzijde er naast leggen is ongetwijfeld goedkoper dan ProRail-viersporigheid van Delft Zuid naar Schiedam.

Goh! Een tijdje terug had ik het zelfde idee om de metro uit Spijkenisse via bestaand NS-spoor een snellere verbinding te geven met Rotterdam Centraal. Het enige waarin dan geïnvesteerd moet worden is om oostelijk van het station Schiedam Centrum een verbinding te maken tussen de metrosporen met de zuidelijke NS-sporen ernaast!

Het idee om de geplande extra NS-sporen richting Delft ook voor de metro te bestemmen is aantrekkelijk, maar de NS zal dat natuurlijk nooit willen t.a.v. zo'n belangrijk en druk traject binnen haar spoornet!...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

GroenLinks-PvdA: 'Het ov moet weer betaalbaar zijn'

16 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

D66: 'Van verkokerd ov naar publieke mobiliteit'

15 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »