Dijksma: Drastische keuzes op spoor nodig

maandag 7 december 2015
timer 2 min

Staatssecretaris Sharon Dijksma zegt dat NS en ProRail drastische keuzes moeten maken om het spoor weer op orde te krijgen. Dat zal de reiziger gaan merken, door bijvoorbeeld wijzigingen in de dienstregeling.

Dat zei Dijksma in WNL op Zondag. "Je hebt aannemers en ruimte nodig om op het spoor te werken en de dienstregeling moet zo ongeschonden mogelijk blijven. Je moet vaststellen dat dat eigenlijk niet allemaal tegelijkertijd kan. Er is misschien wel meer tijd nodig om sommige problemen op het spoor aan te pakken, maar dan kun je niet de dienstregeling zoals die nu is blijven rijden."

De 'stapeling in de financiële huishouding' bij ProRail heeft Dijksma verbaasd. "Dat is met elkaar niet helemaal te rijmen. We hebben op termijn tekorten en we geven nu juist te weinig geld uit. Dat zijn wel van die dossiers op je bord waarvan je denkt: Tja..."

Lees ook het interview met Pier Eringa: 'ProRail maakt het geld niet op'

Dat de NS 'vergeten is treinen te bestellen' vindt Dijksma 'geen verhaal'. Dijksma wil daarom van NS een alles-uit-de-kast-scenario om het zitplaatsentekort voor 2016 op te lossen. Dat scenario moet voor kerst bij Dijksma op het bureau liggen. Treinen elders huren is volgens Dijksma te ingewikkeld, 'dus er zullen andere voorstellen op tafel moeten komen'. Dijksma: "Er gaan oude treinen uit, maar je hebt geen nieuwe: daar word je niet blij van."

Lees ook: Mat '64 kan tot 2017 blijven rijden

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.