FlixBus concurreert rechtstreeks met NS

donderdag 25 februari 2016
timer 3 min

FlixBus wil in ieder geval twee nieuwe lijnen voor binnenlands passagiersvervoer gaan rijden. De provincie Noord-Holland heeft de ontheffingsaanvragen daarvoor goedgekeurd.

Als ook de andere provincies akkoord gaan, kan FlixBus mogelijk een uurdienst gaan uitvoeren op de verbinding Amsterdam–Eindhoven. FlixBus heeft namelijk ontheffing aangevraagd voor zesmaal daags een verbinding Alkmaar–Amsterdam–Eindhoven–Sevenum (Toverland)–Venlo en verder de grens over. Het bedrijf wil eveneens tot zes keer per dag een intercitybus Zandvoort/Haarlem–Amsterdam–Eindhoven–Roermond gaan rijden. Ook deze lijn moet verder de grens over gaan.

Brabant en Limburg: nog geen besluit
Noord-Holland gaf FlixBus toestemming, mits er tussen Zandvoort en Haarlem geen aparte kaartjes worden verkocht. Ook mag FlixBus niet op prijs concurreren op het traject Zandvoort/Haarlem en Amsterdam Sloterdijk. Dat geldt ook voor actietarieven. Limburg en Noord-Brabant hebben nog geen besluit genomen; Brabant denkt half april een beslissing te kunnen nemen.

De provincie Noord-Holland meldde aanvankelijk dat FlixBus begin maart wilde beginnen met rijden, maar dat noemt de vervoerder wat vroeg. FlixBus denkt in de zomer de lijnen te kunnen starten. "We hebben overleg met de provincies gehad en we moeten ervoor zorgen dat de lijnen niet onevenredig inbreuk doen op de hoofdrailconcessie", zegt woordvoerster Rosa Donat.

Amsterdam voor het eerst binnenlandse ic-bus
Overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu is er over deze lijnen echter niet geweest. "Maar aangezien de toestemming van de provincie Noord-Holland voor de hele lijn nu openbaar is gemaakt, gaan wij ervan uit dat de toestemming voor de hele lijn geldt", zegt Donat. Aangezien de lijnen onderdeel zijn van een internationale verbinding, moet FlixBus ook daarvoor een vergunning hebben. Die is nog niet binnen.

FlixBus concurreert met deze lijnen voor het eerst rechtstreeks met het intercitynet van NS. De huidige binnenlandse bussen van FlixBus rijden daar waar NS geen rechtstreekse verbinding biedt. NS wil niet inhoudelijk reageren. "NS rijdt treinen en verleent geen ontheffing voor een FlixBus, dat doet de provincie", aldus woordvoerder Eric Trinthamer. Staatssecretaris Dijksma komt voor de zomer met een Kamerbrief hoe ze tegen de ontwikkelingen op het gebied van intercitybussen aankijkt.

De hoofdstad wordt met de nieuwe lijnen op het binnenlands intercitybusnetwerk van de Duitse prijsvechter aangesloten. Tot nu toe konden internationale passagiers alleen op Amsterdam Sloterdijk opstappen.

Lees ook: 9292 neemt FlixBus mee

FlixBus gaf bij de start van de eerste binnenlandse busdiensten afgelopen november al aan forse groeiambities te hebben in Nederland. Eind dit jaar moet elke stad meer van meer dan 100.000 inwoners aangesloten zijn op het netwerk van FlixBus. In Duitsland vervoert de intercitybusaanbieder 25 miljoen passagiers per jaar.

Lees ook: FlixBus wil Nederland en daarna de wereld

Interessant. De nadruk in dit artikel wordt gelegd op concurrentie met de NS, niet op het verbreden van de markt en dat daar passende producten bij horen. Natuurlijk zal iemand over stappen van trein naar bus, ga er echter vanuit dat er gewoon een grotere markt gaat ontstaan.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

GroenLinks-PvdA: 'Het ov moet weer betaalbaar zijn'

16 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »