Eerste busdag NS: vooral journalisten

maandag 22 februari 2016
timer 2 min

De eerste bussen die NS heeft ingezet op het traject Castricum–Krommenie-Assendelft–Amsterdam waren geen daverend succes. Behalve journalisten waren er nauwelijks passagiers te bekennen, ondanks de media-aandacht vooraf.

Staatssecretaris Dijksma liet vorige week in de Kamer weten dat NS vandaag met het rijden van bussen wilde beginnen. Gisteren maakte NS de plannen definitief bekend. Tussen 7.00 en 8.30 uur rijdt er om het half uur een bus van Castricum naar Amsterdam; vanaf 15.55 uur legt NS ook weer vier verbindingen per half uur in.  Niet Amsterdam Zuid, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, maar Amsterdam Sloterdijk is het eindpunt. Op Amsterdam Zuid heeft de stadsregio geen plek om de bussen te laten stoppen. NS laat weten nog wel in gesprek te zijn met de stadsregio om de bus door te laten rijden naar Zuid. De bussen zijn vooralsnog niet te vinden in de reisplanner, maar worden wel op de treinperrons omgeroepen.

Lees ook: NS perst er tienduizend extra zitplaatsen uit

Op veel animo kon de bus op haar eerste dag nog niet rekenen; de NOS trof één passagier aan. RTV Noord-Holland kwam alleen maar andere journalisten tegen. Passagiers bleven liever op de trein wachten, omdat ze ergens anders moesten zijn of de reistijd niet zagen zitten. De bus doet namelijk 70 minuten over het traject Castricum–Amsterdam; maar liefst 50 minuten meer dan de trein. De ritprijs van een euro en een consumptiebon ter waarde van 2,50 trekt vooralsnog geen mensen over de streep. "De reistijd van de bus kan niet veel sneller", zegt Eric Trinthamer van NS. "Hij rijdt over veel provinciale wegen en het halteren op station Krommenie-Assendelft duurt ook veel langer." Oorzaak is volgens hem dat de bus slechts een deur heeft voor de instappers.

Verwachtingen durft Trinthamer niet uit te spreken. "Het gaat om een proef die, als het goed is, loopt tot mei." De doelgroep zijn vooral passagiers met afgekocht reisrecht. "Zestig procent van alle passagiers tussen Castricum en Amsterdam heeft een trajectkaart, een studentenkaart, een NS Business Card of een andere vorm van afgekocht reisrecht", zegt Trinthamer. Abonnementhouders hoeven vanzelfsprekend geen extra euro te betalen. Of NS forenzen kan verleiden om dagelijks 1.40 uur extra reistijd te maken, zal nog moeten blijken.

NS jaagt reizigers en de trein en de bus uit!

Het heeft inderdaad geen zin om te concurreren met goede treinverbindingen. wellicht heeft het helemaal een zin NS buslijnen te laten ontwerpen. (of is dit opzet ? zodat over een maand "we hebben bussen geprobeerd maar het werkt helaas niet, mensen staan veel liever in een te volle trein ").

Het gaat juist om verbindingen waar je met OV moet overstappen en veel vervoer opzit.
Amsterdam Zuid is dan een logischer plek. Je kan met een directe busverbinding de overstap op Sloterdijk vermijden.
Wat is dat voor onzin dat geen haltes mogelijk zijn bij station Amsterdam Zuid? Drie parkeerplaatsen opheffen op de Gustav Mahlerlaan en klaar. O ja daar gaat de gemeente over niet de stadsregio. (snelwegbushalte langs de A10 zou top zijn maar dan ben je wat langer bezig).

Moet je vanuit Castricum perse over de provinciale weg via Krommenie naar Amsterdam Zuid ? Zit de trein tussen Castricum en Krommenie al (te) vol?

Veel reizigers naar Amsterdam Zuid , neem dan shuttles: die zijn er in de helft van de reistijd. Dan heb je er wat aan. Voor de reiziger een concurrerend alternatief en daar was het toch om te doen. Vanwege de gehalveerde omlooptijd kan je met dezelfde businzet twee shuttle-verbindingen onderhouden.

Castricum Beverwijk (!) - station Amsterdam Zuid 35 minuten (zonder files, bus op vluchtstrook optie? ) trein 44 minuten

Krommenie Assendelft - Amsterdam Zuid ca 35 minuten (zonder files) , trein 45 minuten

Nog twee opmerkelijke dingen:
Bij Assendelft Krommenie ligt het station langs de busroute (provinciale weg).
Kan de bus niet gewoon langs de weg halteren ter hoogte van het station.
" instappen duurt veel langer omdat de bus één deur heeft." Hmm als je een minuut bezig bent dan is het al veel, of staat de chauffeur de kaartjes te controleren, dat is niet zo slim.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen vervolging treinongeval Voorschoten

2 apr om 16:56 uur

Het OM gaat niet over tot vervolging vanwege het treinongeval bij Voorschoten in april 2023. Onderzoek wijst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »