Station Ede-Wageningen eind 2021 klaar

donderdag 26 mei 2016
timer 3 min

Het nieuwe station Ede-Wageningen komt drie jaar later tot stand: eind 2021, in plaats van eind 2018. Dat komt door de bouw van een extra perron en de nodige buitendienststellingen.

Ede-Wageningen_voorpleinDe gemeente Ede, NS Stations en ProRail presenteerden vanavond het definitieve ontwerp voor het nieuwe station Ede-Wageningen. Aanvankelijk zou het station over anderhalf jaar klaar zijn, maar door de extra treinen die gaan rijden tussen Utrecht en Arnhem in het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) komt er een extra perron op station Ede-Wageningen. Verder zorgen buitendienststellingen van het spoor voor vertraging.

Kazerneterreinen
Het oorspronkelijke ontwerp van Movares en Mecanoo is door NS, ProRail en de gemeente Ede vertaald in Spoorzone Ede, Ontwerp OV-knoop. Behalve het station wordt ook de directe omgeving aangepakt. Op de omliggende kazerneterreinen en het Enka-terrein komen nieuwe woningen en bedrijven, zoals het Fiets Experience Center en een World Food Center. Het station zelf verschuift naar de oostkant van de autotunnel die onder het spoor loopt.

Ede-Wageningen_overzichtskaartDe ingang van het nieuwe station komt aan de zuidzijde van het spoor, waar meer ruimte is voor fietsers, bussen en auto’s. Er komt een parkeergarage met ruim 500 plaatsen. De bewaakte fietsenstalling heeft straks plaats voor zo’n 6000 fietsen, die er de eerste 24 uur gratis mogen staan. Aan de noordzijde van het spoor, met toegang naar perron 1 voor de Valleilijn en de Sprinter naar Arnhem, komt een fietsenstalling voor 1800 fietsen.

Ede-Wageningen perronFietstunnel
Het bus- en taxiplein bevindt zich direct voor de hoofdentree. Er komen perrons voor de bussen en standplaatsen voor taxi’s. Zowel aan de noord- als aan de zuidkant van het nieuwe station is ruimte om autopassagiers te laten in- of uitstappen. Een ruime en lichte reizigerstunnel leidt de reiziger snel naar het perron. Alle perrons zijn zowel per (rol-) trap als met de lift te bereiken.

Voor fietsers en voetgangers komt er een tunnel onder het spoor tussen de Oude Bennekomseweg en de Stationsweg aan de westzijde van het station. Vanuit deze tunnel is het station bereikbaar via trappen. Op het station komen meerdere comfortabele wachtruimtes en een kiosk.

Ede-Wageningen_hoofdingangBlikvanger
Het station staat aan de rand van de Veluwe, op de overgang naar de Gelderse Vallei. Het Veluwse landschap diende als inspiratiebron voor het ontwerp van de houten stationskap en de toren. Het station kenmerkt zich door veel lichtinval en een ruimtelijke opzet. Het stationsgebied krijgt een groen karakter dat naadloos overgaat in de omliggende bebouwing en toegangswegen.

De werkzaamheden beginnen eind 2018, begin 2019. Tijdens de bouw blijft het station in bedrijf. Eind 2021 is het nieuwe station Ede-Wageningen klaar. De kosten bedragen ongeveer 150 miljoen euro.

https://youtu.be/LyB73oIagMA

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

‘Vergeet de belevingswaarde niet’

30 nov 2023

“Belevingsonderzoek krijgt steeds meer aandacht”, constateert belevingsonderzoeker Rick Schotman van Goudappel…

Lees verder »

Bouwen boven het spoor heeft toekomst

2 nov 2023

Met de woningbouwopgave en mobiliteitstransitie voor de deur, gecombineerd met de wens om groengebieden te…

Lees verder »

Minder bushaltes alléén niet gelijk aan minder bereikbaarheid

14 aug 2023

Dat steeds meer bushaltes verdwijnen is een feit. Maar dat betekent niet per se dat de bereikbaarheid…

Lees verder »

Barneveld-Noord kan goede energiehublocatie zijn

10 aug 2023

Barneveld-Noord kan een goede energiehublocatie zijn, vertellen burgemeester Jacco van der Tak en wethouder…

Lees verder »

'De maatschappelijke impact van toegankelijke stations is onbetaalbaar’

28 jul 2023

Als programmamanager Toegankelijkheid bij ProRail was Bram ’t Mannetje acht jaar lang verantwoordelijk voor het…

Lees verder »

Purmerend: van autostad naar ov-stad

10 jul 2023

In den beginne bevond zich er louter natte veengrond, maar inmiddels kent ‘autostad’ Purmerend vooral autowegen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Hoekse Lijn rijdt door tot het strand

31 mrt 2023

Het metrostation Hoek van Holland Strand is op vrijdag 31 maart geopend. Reizigers kunnen voortaan vanuit…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ruimte voor lokale initiatieven in Stationsagenda 2040

10 feb 2023

Het ministerie van IenW heeft een subsidie toegekend van 120.000 euro aan de Vereniging Station Lokaal (VSL).…

Lees verder »