Bezuiniging 100 miljoen op grote steden teruggedraaid 

vrijdag 27 april 2012

 

De voorgenomen bezuiniging van 100 miljoen euro op het openbaar vervoer in de grote steden wordt teruggedraaid. Dat is afgesproken in het stabiliteitsakkoord voor de begroting 2013, dat VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie hebben afgesloten. ChristenUnie-voorman Arie Slob zorgde er in de begrotingsonderhandelingen voor dat de 100 miljoen die inmiddels demissionair minister Schultz had ingeboekt als aanbestedingswinst in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag weer beschikbaar komt voor investeringen in het openbaar vervoer in de grote steden.

De aanbestedingen zelf, die voor de bezuinigingen moesten zorgen, worden echter niet teruggedraaid. “Dat heeft ook niet zoveel zin,” aldus Arie Slob. “Rotterdam en Den Haag hebben al aanbesteed en Amsterdam gaat het doen. Ik ben ook niet per se tegen aanbestedingen, maar wel tegen de bezuiniging die eraan was gekoppeld. Er komt nu 100 miljoen euro om de effecten daarvan te dempen. Tot mijn vreugde kon ook de VVD daarmee akkoord gaan.”

RET-directeur Pedro Peters, die met een lage bieding de verplichte aanbesteding van het busvervoer van Rotterdam won, ziet geen reden om nu ineens heel anders naar de aanbesteding te kijken. "Het is los van de bezuinigingen onze plicht om tegen zo laag mogelijke kosten te rijden. We hebben afgelopen jaren ook al bezuinigd, waardoor er geld vrij kwam voor nieuwe trams, metro's en hogere frequenties voor de klant. Als de bezuiniging van het Rijk wegvalt, is er dus weer extra geld. En dat is wat het openbaar vervoer in de Randstad net nodig heeft: investeringen in mobiliteit."

 

 

Andere nieuwsberichten