Kuijken: NS moet stoptreinen onderaanbesteden

vrijdag 28 maart 2014
timer 3 min

"Aan de randen van het hoofdrailnet is ruimte voor meer marktwerking", aldus Deltacommissaris Wim Kuijken gisteren op het Nationaal Congres Openbaar Vervoer in Amersfoort.

Kuijken is voorzitter van de twee werkgroepen die de Lange Termijn Spooragenda (LTSA) van het Rijk de afgelopen 9 maanden kritisch hebben gevolgd: het critical review team (inhoud en kwaliteit) en de klankbordgroep (belanghebbenden).

"Als de prestaties van de regionale railvervoerders zo goed zijn, dan zou ik de staatssecretaris adviseren om meer stoptreinen te vermarkten", licht Kuijken desgevraagd toe aan OV-Magazine. "Het is natuurlijk een politieke vraag, maar als staatssecretaris zou ik NS opdragen binnen een aantal jaren een bepaald percentage treinen van het hoofdrailnet onder aan te besteden. Hoe precies, dat zou NS dan zelf mogen invullen."

"De spoorsector is versnipperd en versplinterd", oordeelt Kuijken. "Rijk en ov-autoriteiten streven in hun concessies niet dezelfde doelen na. Je moet niet de ene vervoerder afrekenen op veiligheid en de andere op betaalbaarheid. De tijd van naar elkaar wijzen moet voorbij zijn. Ik ken de roep om een scheidsrechter, marktmeester of regisseur. Met goede prikkels en juiste regie hoeft dat volgens ons niet. De LTSA biedt een grote kans om verbindingen te herstellen. Niet door NS en ProRail in één mal te stoppen. Maar samenwerking is te vrijblijvend. Je moet doelbewust sturen. Dat vraagt ook iets van regionale overheden. IenM moet elk jaar een update maken van de LTSA en de provincies noemen die niet zo lekker meedoen."

 

“Ook de ordening hoeft niet anders. We kunnen zo prima door, als je maar zorgt dat alle partijen dezelfde kant op werken. Daarvoor moet het ministerie betere kaders en regels stellen en de regie bepalen – als aandeelhouder, concessieverlener, wetgever en subsidieverstrekker. IenM moet zich vooral niet bemoeien met de dagelijkse operatie van vervoerbedrijven: daar moet je ver weg van blijven. IenM moet sturen op samenhang.”

 

“De prestaties van ProRail kunnen beter. Railinfrastructuur is een monopolie, dus je zou ProRail dichter tegen de overheid kunnen zetten. Niet binnenhalen, want dat geeft teveel gedoe en is niet nodig, maar wel directer aansturen. ProRail kan leren van Rijkswaterstaat, dat nu een cultuur kent van kwaliteit en klantgerichtheid. Ook de prestaties van NS kunnen beter. Mijn ambitie voor de spoorsector zou zijn: van een 7 naar een 9.”

 

Het kabinet bespreekt waarschijnlijk vandaag de Lange Termijn Spooragenda. Directeur spoor en openbaar vervoer Jeroen Fukken van IenM liet gisteren doorschemeren dat groei geen doel wordt van de LTSA. “Als je kijkt naar de ontwikkeling van de afgelopen jaren zou het opnemen van groei misleidend zijn.” Als het kabinet groen licht geeft, komt de LTSA vanmiddag naar buiten. Tegelijk verschijnt ook het eindrapport ‘Sturen op verbindingen’ van Kuijken. Over een paar weken volgen de concept-concessies aan NS en ProRail. IenM verwerkt nu de aanbevelingen van Kuijken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen vervolging treinongeval Voorschoten

2 apr om 16:56 uur

Het OM gaat niet over tot vervolging vanwege het treinongeval bij Voorschoten in april 2023. Onderzoek wijst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »