NS lonkt naar rechtstreekse Intercity Maastricht–Nijmegen

NS lonkt naar rechtstreekse Intercity Maastricht–Nijmegen

door in rubriek regionaal spoor
Reacties uitgeschakeld voor NS lonkt naar rechtstreekse Intercity Maastricht–Nijmegen

NS heeft de provincie Limburg aangeboden om onderzoek te doen naar de marktkansen van een nieuwe, directe Intercity Maastricht–Nijmegen. Voorwaarde is wel dat de Maaslijn (Roermond–Nijmegen) wordt geëlektrificeerd en verdubbeld.

Directeur Jeroen Alting von Geusau van de NS-regio Zuid heeft dat bevestigd aan OV-Magazine.

Nu moeten reizigers van Maastricht naar Nijmegen in Roermond overstappen op de stoptrein van Veolia naar Nijmegen (een reis van 1.54 uur) of overstappen in Sittard én ’s-Hertogenbosch (een reis van 2.07 uur) als ze met NS willen reizen. Een rechtstreekse Intercity Maastricht–Nijmegen, die onderweg alleen stopt op de knoopstations Roermond en Venlo, is over de afstand van ongeveer 140 kilometer bijna een half uur sneller.

De provincie Limburg onderzoekt nu of Roermond–Nijmegen (deels) geëlektrificeerd en (deels) verdubbeld kan worden. Dat lost het probleem van overvolle treinen op en maakt de verbinding een stuk sneller. Het project kost 400 tot 500 miljoen euro.

Het aanbod van NS om onderzoek te doen naar een rechtstreekse Intercity Maastricht–Nijmegen is pikant omdat Veolia nu Roermond–Nijmegen exploiteert en die regionale spoorlijn niet tot het hoofdrailnet behoort. Naast de Intercity Zwolle–Roosendaal (over de IJssellijn) kan een Intercity Nijmegen–Maastricht (over de Maaslijn) de tweede tangentiële, niet-Randstadgerichte Intercity van Nederland worden.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook