Nieuwe tramlijnen in 2013

donderdag 6 februari 2014
timer 3 min

De investeringen in ov-projecten nemen af door de economische crisis. Desondanks zijn er diverse nieuwe tramlijnen geopend in 2013. Zeven opvallende trajecten in West-Europa.

Charleroi – In navolging van de Vlaamse regering heeft het Waalse Charleroi in 2013 het railnet uitgebreid. In februari 2012 had Charleroi al de centrale ring van de ‘métro léger’ over de Sambre gesloten en een bovengronds tracé tussen de stations Parc en Sud geopend. Daar kwam op 21 juni 2013 ook nog een 12 kilometer lange tramlijn bij naar de gemeente Gosselies. De tram maakt gebruik van het traject van de buurttram, die Charleroi tot 1998 met Gosselies verbond. Bij de halte Madeleine is een parkeerterrein voor 200 auto’s aangelegd. Parkeren is er gratis.

Bergen – Ook de Noorse gemeente Bergen had op 21 juni een openingsfeest; de drie jaar oude tramlijn van Nesttun naar Lagunen is met 3,6 kilometer verlengd. De aanleg is betaald van de tol die de provincie Hordaland heft op de toegangswegen tot de gemeente. Bergen heeft de ambitie een regionaal sneltramnet aan te leggen dat zich uitstrekt van de luchthaven Flesland via de binnenstad van Bergen naar het noordelijk gelegen Åsane. In 2016 kan de luchtreiziger de tram naar de binnenstad van Bergen nemen.

Alicante – Na lang gesteggel over een mislukte aanbesteding van het vervoer is op 4 september de 9 kilometer lange tramlijn 2 tussen Alicante en de nabijgelegen gemeente San Vicente del Raspeig in gebruik genomen. Omdat de tram de universiteit en het ziekenhuis van Alicante bedient, trekt lijn 2 meer reizigers dan de overige tramlijnen samen. De vier tramlijnen en de sneltramlijn in Alicante worden geëxploiteerd door het semi-publieke FGV uit Valencia.

 

Tours – De Franse stad Tours heeft op 1 september een tramlijn van 15 kilometer in gebruik genomen naar de voorstad Joué-lès-Tours. Langs het tramtraject staan kleurige zuilen en ornamenten van de bekende Franse ontwerper Daniel Buren. Hij heeft ook de trams en haltes ontworpen. De hele binnenstad is opnieuw ingericht en autovrij gemaakt. In de centrale winkelstraat, omgevormd tot voetgangersgebied, krijgt de tram over een lengte van bijna twee kilometer stroom van een ondergrondse leiding.

Parijs – De regio Île-de-France heeft ten zuiden van Parijs op 16 november de ruim 11 kilometer lange tramlijn 7 geopend, die de voorstad Villejuif verbindt met de gemeente Athis-Mons. De lijn doet 10 gemeenten aan, waaronder Rungis met de grootste voedselmarkt van Frankrijk. De tramlijn is bij het eindstation Villejuif/Louis Aragon een verlengstuk van metrolijn 7. Ook bedient de tram de aankomst- en vertrekhallen van luchthaven Orly Sud. In 2018 wordt de tramlijn 4 kilometer verlengd naar het spoorknooppunt Juvisy-sur-Orge, met een overstap op de RER-lijnen C en D.

Valenciennes – De agglomeratie rond het Noord-Franse Valenciennes heeft op 13 december een 15 kilometer lange, hoofdzakelijk enkelsporige tramlijn geopend. De lijn verbindt zeven gemeenten tussen Valenciennes en Vieux Condé. In tegenstelling tot de grotendeels in gras liggende tramlijn 1 in Valenciennes, is tramlijn 2 in beton uitgevoerd. De door de tramlijn bediende regio telt slechts 60.000 inwoners. Het enthousiasme bij de inwoners is beperkt doordat een groot aantal parkeerplaatsen moest wijken voor de trambaan. En de middenstanders wilden geen tram door de winkelstraten. Daardoor is het tramtraject bij de meeste gemeenten om de bebouwde kom heen gelegd.

Toulouse – De Zuid-Franse stad Toulouse opende op 20 december de verlenging van tramlijn 1 naar de rechteroever van de Garonne. Met de verlenging van bijna 4 kilometer vult lijn 1 – in gebruik sinds 2010 – het gat op voor de beide metrolijnen in Toulouse. Gewerkt wordt aan een tramlijn tussen de luchthaven Blagnac en de binnenstad, die begin 2015 klaar moet zijn. In studie is het doortrekken van de tram, zodat een ringlijn ontstaat rond de stad. Die zal dan de luchthaven met het TGV-station Matabiau verbinden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Vlak de internationale bus niet uit

14 nov 2023

Vaak noemen we de internationale trein als alternatief voor het vliegtuig op korte afstanden. Maar de…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Frankrijk overweegt onbeperkt ov-reizen tegen vast maandelijks tarief

5 sep 2023

In navolging van het succesvolle Duitse model overweegt Frankrijk de invoering van een maandelijks ov-…

Lees verder »
flash_onNieuws

De Lijn rijdt nieuwe trams in Antwerpen

30 jan 2023

De Vlaamse vervoerder De Lijn is per maandag 30 januari gestart met de exploitatie van negen nieuwe trams,…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lelylijn opgenomen in transportnetwerk EU

5 dec 2022

De Lelylijn is opgenomen in het trans-Europese transportnetwerk TEN-T van de Europese Unie. Europa onderkent…

Lees verder »
person_outlineBlog

Twee lessen over veiligheid

29 nov 2022

Onlangs was ik met een internationale groep collega-tramexperts te gast bij de gemeente Clichy-sous-Bois, een…

Lees verder »

‘Lopen belangrijk voor het openbaar vervoer’

22 nov 2022

Hoewel er veel aandacht is voor de veiligheid van voetgangers, is er over de beloopbaarheid van haltes en…

Lees verder »

Tribus bouwt verder in Duitsland

9 nov 2022

Busombouwer Tribus is in 24 jaar tijd opgeklommen tot een gevestigde naam in het Nederlands kleinschalig…

Lees verder »