Q-link vervangt RegioTram

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Q-link vervangt RegioTram
P+R Hoogkerk, foto: Chris Pennarts
P+R Hoogkerk. Foto Chris Pennarts.

Nadat het tramproject ruw werd afgeblazen, gingen OV-bureau Groningen Drenthe en Qbuzz razendsnel aan de slag met een alternatief hov-systeem: Q-link. “De regio is nu veel beter ontsloten.”

Een vroege donderdagochtend. Vlak voor Groningen stokt het autoverkeer op de A7. In de striemende regen lichten vele remlichten op in het donker. Een bord met dynamische reisinformatie attendeert op P+R Hoogkerk. Daar zijn nog parkeerplaatsen vrij. En belangrijker: over 7 minuten vertrekt de volgende HOV-bus richting het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), via de Grote Markt en het Centraal Station. Veel automobilisten kiezen op het laatste moment de afslag. Lijn 3 van Qbuzz zoeft over de vluchtstrook langs de file richting het P+R-terrein.

Q-link is de naam van een snel en hoogwaardig bussysteem dat sinds januari in Groningen en Drenthe rijdt. Het hov-net is onderdeel van de concessie Groningen-Drenthe, die Qbuzz tussen 2009 en 2018 rijdt. Q-link heeft drie lijnen die vanuit de regiogebieden, die geen aansluiting op de trein hebben, via verschillende P+R-terreinen rechtstreeks naar de belangrijke bestemmingen in Groningen stad gaan (zie kaartje). Die trein vervangende hov-assen komen alle samen op het toekomstige knooppunt

Lijn 5 naar Zernike, foto: Chris Pennarts

Lijn 5 naar Zernike. Foto: Chris Pennarts.

UMCG Noord. Twee

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook