Een nieuw Lent

woensdag 21 mei 2014
timer 4 min

Het nieuwe station Nijmegen Lent vervangt de tijdelijke halte die 250 meter noordelijker lag. Sommige dingen zijn verbeterd, andere verslechterd. Volledige informatie blijft een teer punt.

Het nieuwe station in Nijmegen-Noord (Waalsprong) telt twee uitgangen. Uitgang Noord leidt naar een scholengemeenschap en de groene nieuwbouwwijk Oosterhout anderhalve kilometer verder. En uitgang Zuid voert naar de compacte nieuwbouwwijk Lent, en het oude dorp Lent 200 meter verder. Links en rechts van het station liggen terreinen braak. Op een ervan moet een hoog Van der Valk-hotel verrijzen. En op loopafstand is het tweede stadshart van Nijmegen gepland.

Omdat het nieuwe station voorlopig nog in niemandsland staat, is gekozen voor ‘een landmark met hoogwaardige materialisatie en detaillering’, aldus Spoorbouwmeester Koen van Velsen. Simpel gezegd zijn het twee betonnen perrons langs het spoortalud met aan elke kant een half-ovale luifel, een glazen toren en een stationsklok. Het voorplein is een ‘hof met fruitbomen’. Het typeert Lent: een gebied tussen tuinbouw, nieuwbouw en hoogbouw in.

“Op het beste balkon van de wijk, met een lift en een luifel, vangt ze de glinstering van de rivier”, schreef stadsdichter Marijke Hanegraaf ter ere van de opening. De Waal anderhalve kilometer verder zie je alleen bij extreem hoog water.

Het nieuwe station is in gebruik sinds juli 2013, maar de oplevering is pas deze maand. Dat merk je als reiziger, het is nog niet af.

Fietsbrug
Laten we beginnen met de dingen die zijn verbeterd: de Kiss + Ride (vier parkeerplekken voor halen en brengen, twee voor taxi’s en twee voor gehandicapten), het voorplein (een ontwerp van Movares), liften naar de perrons en beschutting (vroeger één piepkleine abri per perron). Maar vooral de uitstekende bereikbaarheid per fiets vanuit alle windrichtingen. Er is een fietsbrug naar Oosterhout, een noodbrug naar Lent (dat wordt een tunneltje) en fietspaden over de drie Waalbruggen naar Nijmegen.

Er zijn ook dingen verslechterd. Het aantal P+R-plekken daalde van 114 naar 30, je kunt geen OV-fietsen meer huren, NS heeft de omgevingsplattegrond niet teruggehangen en de bushalte naast het station is vervallen. Bushalte Laauwikstraat 300 meter verderop is nu omgedoopt tot bushalte Station Nijmegen Lent. Het enige voordeel is dat daar nu meer buslijnen stoppen. Maar geen bordjes hoe je moet lopen. De busreiziger mag de ingang naar het station zelf zoeken. Waarom is er eigenlijk geen halte voor de kruisende buslijnen 14 en 331 ónder het spoor, met trappen naar de perrons?

Treinaanwijzers
Beneden in het station hangt een gele vertrekstaat die geldig is tot 14 december 2013. Dat is dus nog de oude dienstregeling. Zo kun je je trein net missen, want sommige vertrektijden zijn inmiddels een minuut vervroegd. Beneden staat één monitor met actuele vertrektijden bij uitgang Zuid, en één nieuwe bij uitgang Noord (die het half mei niet deed). Op de perrons is geen actuele reisinformatie te bekennen. Gaat ProRail nog treinaanwijzers ophangen boven de perrons? “Er komt niet meer info dan er is”, antwoordt ProRail Publieksinformatie. “Per perron gaat het maar één richting op. En alle treinen stoppen conform dienstregeling.”

Was dat maar waar. Zo heeft de Intercity Zwolle–Roosendaal station Nijmegen Lent vorig jaar maar liefst 400 keer overgeslagen. Treinen hebben verschillende bestemmingen of eindpunten. Als je op het perron staat te wachten, dan wil je als reiziger toch graag weten welke trein als eerste moet binnenkomen? Is dat een Sprinter of Intercity, waar gaat die trein heen, heeft hij vertraging, rijdt hij wel? Dat zijn toch geen rare vragen? Wat verwacht ProRail nou? Dat je 50 treden afloopt om beneden op die monitor te kijken?

Een overzichtskaart van de omgeving is volgens ProRail een zaak voor de gemeente. Ook een raar antwoord, want de vroegere plattegrond kwam van NS. En de OV-fietsen keren ook niet terug. Die mogen de reizigers voortaan op station Nijmegen halen.

Nijmegen Lent is van een halte een station geworden, dat een klein jaar na dato nog lang niet compleet is.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

‘Vergeet de belevingswaarde niet’

30 nov 2023

“Belevingsonderzoek krijgt steeds meer aandacht”, constateert belevingsonderzoeker Rick Schotman van Goudappel…

Lees verder »

Bouwen boven het spoor heeft toekomst

2 nov 2023

Met de woningbouwopgave en mobiliteitstransitie voor de deur, gecombineerd met de wens om groengebieden te…

Lees verder »

Minder bushaltes alléén niet gelijk aan minder bereikbaarheid

14 aug 2023

Dat steeds meer bushaltes verdwijnen is een feit. Maar dat betekent niet per se dat de bereikbaarheid…

Lees verder »

Barneveld-Noord kan goede energiehublocatie zijn

10 aug 2023

Barneveld-Noord kan een goede energiehublocatie zijn, vertellen burgemeester Jacco van der Tak en wethouder…

Lees verder »

'De maatschappelijke impact van toegankelijke stations is onbetaalbaar’

28 jul 2023

Als programmamanager Toegankelijkheid bij ProRail was Bram ’t Mannetje acht jaar lang verantwoordelijk voor het…

Lees verder »

Purmerend: van autostad naar ov-stad

10 jul 2023

In den beginne bevond zich er louter natte veengrond, maar inmiddels kent ‘autostad’ Purmerend vooral autowegen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Hoekse Lijn rijdt door tot het strand

31 mrt 2023

Het metrostation Hoek van Holland Strand is op vrijdag 31 maart geopend. Reizigers kunnen voortaan vanuit…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ruimte voor lokale initiatieven in Stationsagenda 2040

10 feb 2023

Het ministerie van IenW heeft een subsidie toegekend van 120.000 euro aan de Vereniging Station Lokaal (VSL).…

Lees verder »