Arriva wil meer intercitybussen gaan rijden

Deutsche Bahn en dochterbedrijf Arriva gaan meer intercitybussen in Nederland rijden. Dat kondigde Arriva-topman Anne Hettinga aan op de Dag van de Rail.

Zoals OV-Magazine op 8 mei al meldde, openen Arriva en Deutsche Bahn morgen hun eerste gezamenlijke intercitybuslijn in Nederland. Drie keer per dag wordt er gereden tussen Düsseldorf, Eindhoven en Antwerpen. Maar daar blijft het niet bij, aldus Hettinga.

Tussen welke steden Arriva/DB precies van plan is nieuwe verbindingen te leggen, wilde Hettinga uit concurrentieoverwegingen niet kwijt. Ook op welke termijn de plannen gerealiseerd zullen worden, bleef Hettinga nog vaag. Maar dat er nieuwe lijnen komen, daar was hij stellig over. Begin mei liet DB nog weten geen verdere concrete plannen voor Nederland te hebben.

De markt voor intercitylijnen per bus is in Duitsland geëxplodeerd sinds de Duitse regering de busmarkt geliberaliseerd heeft. Tussen sommige steden bestaat inmiddels een kwartiersdienst. In Nederland is de markt nog niet geliberaliseerd, waardoor Arriva in ieder geval genoodzaakt zal zijn het te houden op internationale verbindingen.

Lees hier het complete twitterverslag van de Dag van de Rail terug.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

3 reacties

 1. Lex boersma
  22 juni 2014 om 21:18

  Jammer dat we zulke dingen pas gaan geloven als het in het buitenland een succes is.

 2. Huib
  23 juni 2014 om 20:20

  @ Lex Boersma: Een succes? Nee dus. Hooguit enkele reizigers. Bussen rijden onregelmatig een vaak vertragingen tot 1 a 2 uur.

 3. Hildebrand van Kuyeren
  26 juni 2014 om 10:26

  @Huib: ik denk niet dat DB en SNCF zoveel nieuwe lijnen uitrollen als er maar 1 a 2 reizigers per bus gemiddeld mee gaan. Wellicht is in de aanloopfase nog niet alles even rendabel. Volgens DB zijn de tot nu toe geopende lijnen een succes, en hebben ze soms frequenties moeten verhogen. Verder heb je natuurlijk ook relatief weinig reizigers nodig om een bus rendabel te maken. DB en SNCF hebben als voordeel dat ze al de klantkanalen hebben en het kunnen integreren in hun bestaande boekingsmodule. Door de Jonge Veranderaars werd de bus richting Brussel als grote verassing genoemd.

Lees ook