Kleurig fietstransferium in Nijmegen

Kleurig fietstransferium in Nijmegen

door in rubriek fiets
Reacties uitgeschakeld voor Kleurig fietstransferium in Nijmegen

Nijmegen heeft onlangs een ‘fietstransferium’ geopend, grenzend aan het busstation. Het centraal station heeft er 4000 stallingsplaatsen bij gekregen.

Bijna twee weken na de opening zit de loop er nog niet echt in, moet woordvoerder Freya Stob van de gemeente Nijmegen toegeven. “Mensen zijn gewoontedieren. We gaan ze nu met plakkaten en spandoeken wijzen op de nieuwe stalling.” Aan de voorziening kan het niet liggen. De nieuwe fietsenkelder ligt vlak bij het station, is altijd open en ook nog gratis.

Bekijk ook de fotoreportage.

Vanuit het fietstransferium loopt een trap omhoog die uitkomt aan de achterkant van het busstation. Zeventig meter lopen en je bent op het station. Iets verder dan de gratis fietsenstalling aan de andere kant van het stationsplein, maar daar staat de fiets in de openlucht. En in de NS-fietsenstalling onder het stationsplein mag de fiets alleen tegen betaling staan.

Doornroosje
Het fietstransferium is de onderste laag van een nieuw complex met 15 bouwlagen. Het gebouw biedt onderdak aan Poppodium Doornroosje en 350 studentenwoningen van de Stichting Studentenhuisvesting Nijmegen. De totale stallingscapaciteit rond het station is met de 4000 plaatsen in het fietstransferium toegenomen tot 10.000. Als de gemeente toe is aan ontwikkeling van de westzijde van het station, komt ook daar een grote fietsenstalling.

Bijzonder aan het fietstransferium zijn de vele kleurvlakken op de vloer en de wanden. Het gebruik van lichte kleuren is een trend in ondergrondse fietsenstallingen, maar de Nijmeegse kleurexplosie van kunstenaar Jan van der Ploeg slaat alles. “Door de afgewogen kleurstellingen hebben de schilderingen een bijna driedimensionale werking”, meldt het persbericht. Het is wel afwachten wat daar van overblijft als de stalling vol fietsen staat.

P+R
Het woord ‘transferium’ was al bijna in onbruik geraakt in het ov. Gebruikelijker is de internationale aanduiding P+R. Nijmegen verwijst met fietstransferium naar de transferfunctie van de stalling, aan de hoofdfietsroute vanaf de Waalsprong naar Heijendaal.

In het voorjaar krijgt het fietstransferium nog een detectie- en verwijssysteem waarop per gang te zien is hoeveel plaatsen er beschikbaar zijn en waar. Handig voor de fietser, én voor de beheerder die kan zien hoe lang een fiets al geparkeerd staat. Te lang gestalde fietsen worden verwijderd.

ProRail heeft 2,25 miljoen euro betaald aan het Nijmeegse fietstransferium, als onderdeel van het Actieplan Fietsparkeren. De Stadsregio Arnhem Nijmegen heeft 1,5 miljoen bijgedragen.

Constant Stroecken

Over Constant

Constant Stroecken was hoofdredacteur van OV-Magazine tot augustus 2019.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook