Roger van Boxtel NS-topman voor één jaar

Roger van Boxtel NS-topman voor één jaar

Minister Jeroen Dijsselbloem heeft Roger van Boxtel (61) benoemd tot president-directeur van NS per 1 augustus voor één jaar.

Begin 2016 zal de raad van commissarissen (RvC) het proces starten voor de definitieve invulling van de CEO-positie. Van Boxtel was D66-minister en lid van zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Hij heeft een brede ervaring in het bedrijfsleven en het publieke domein. Tot voor kort was hij voorzitter van de raad van bestuur bij Menzis.

Daarnaast heeft Van Boxtel diverse politieke functies vervuld. Hij kent de situatie die eigen is aan NS. “Een organisatie met een zeer belangrijke maatschappelijke rol voor de mobiliteit in Nederland, die tegelijkertijd een commerciële opdracht heeft te vervullen”, aldus NS.

De raad van bestuur van NS bestaat door de benoeming van Roger van Boxtel als voorzitter weer uit twee personen. Na het vertrek van Timo Huges fungeerde CFO Engelhardt Robbe tevens als waarnemend CEO.

Op verzoek van Van Boxtel zelf en met instemming van de RvC en de aandeelhouder, is met hem alleen het vaste jaarsalaris afgesproken. Van een variabele beloning zal geen sprake zijn.

Over de plannen van Van Boxtel kan NS nog niets zeggen. Persvoorlichter Erik Trinthamer: “De benoeming is een zaak van de commissarissen. Ik ken hun motieven niet. Pas bij het aantreden van Van Boxtel op 1 augustus maken we meer over zijn plannen en verwachtingen bekend.”

Karolien van Wijk

Over Karolien

Karolien van Wijk is redacteur van OV-Magazine, freelance tekstschrijver en communicatiespecialist.

Eén reactie

 1. MvM
  7 augustus 2015 om 15:36

  “Pas bij het aantreden van Van Boxtel op 1 augustus maakt NS meer over zijn plannen en verwachtingen bekend.” Van Boxtel kent de situatie die eigen is aan NS “Een organisatie met een zeer belangrijke maatschappelijke rol voor de mobiliteit in Nederland, die tegelijkertijd een commerciële opdracht heeft te vervullen”, aldus NS.
  Het lijkt me de juiste eerste taak voor Roger: dat hij
  -zich bewust van de zeer belangrijke maatschappelijke rol van NS voor de mobiliteit-,
  zijn Treinreizigers in onze zgn. ‘Vrije Markt’ onmiddellijk hun vrije keuze teruggeeft om
  -in plaats van het langs een slapend parlement gedrukt verplicht reizen op ov-shitkaart-
  naar keuze te reizen op automaten-kaartjes of e-tickets met hun contractuele 40% korting en daarmee van alle verplichte kunstjes in Hún Eigen Reistijd af te zijn.
  Reizigers zijn NIET IN DIENST van NS maar omgekeerd:
  NS HOORT ZIJN TAAK ALS DIENSTVERLENER WEER OP TE NEMEN.
  EN SNEL !

Lees ook