Hokjes vervagen in ov-wetenschap
dossier Big data

Hokjes vervagen in ov-wetenschap

door Niels van Oort in rubriek onderzoek
Reacties uitgeschakeld voor Hokjes vervagen in ov-wetenschap

Om de drie jaar verzamelen ov-wetenschappers zich wereldwijd voor hun ‘Conference on advanced systems of public transport’. CASPT was dit keer in Rotterdam. Na vier volle dagen en zo’n 130 presentaties staat één ding als een paal boven water: de ov-wetenschap kruipt uit haar traditionele hokjes.

Meer dan 200 onderzoekers deelden in juli hun bevindingen met vervoerders, waaronder NS, HTM, RET en Qbuzz. Het fenomeen ‘hybride ov’ is bijvoorbeeld nadrukkelijk geland. Lag de focus traditioneel nog op de ‘bovenkant’ van de ov-markt (trein en hov), inmiddels wordt ook de ‘onderkant’ geanalyseerd en geoptimaliseerd. Belbussen, leenfietsen en deelauto’s beginnen hun plaats te krijgen in de prognosemodellen die nu in de academische wereld snel worden doorontwikkeld. Maurice Unck, directeur communicatie en strategie bij NS, noemde in zijn bijdrage de komst van zelfrijdende voertuigen zelfs de belangrijkste ontwikkeling voor de ov-sector. De grens tussen collectief en individueel vervoer vervaagt snel.

Reizigers
Unck riep de wetenschappers op kritisch te zijn op de waarde van onderzoek en toepassingen voor de reiziger. Dat pakten de deelnemers goed op. Meer kennis van de klanten op basis van smartcards liep daarbij als een rode draad door het congres. Zowel uit Noord- en Zuid-Amerika als Australië kwamen voorbeelden van

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook