dossier Innovatie

Google Flights laat nu ook treinreizen zien

Google Flights, de boekingssite van Google voor vliegreizen, laat voor Europese adviezen sinds kort ook alternatieven per trein zien. Onder meer Deutsche Bahn doet mee, waarmee ook een aantal Nederlandse bestemmingen is meegenomen.

Google heeft zich met Google Flights sinds twee jaar gestort op de competitieve markt van prijsvergelijkers en boekers van vliegtickets, met onder meer Expedia als directe concurrent. Google wil nu het verschil maken door ook treintickets integraal mee te nemen in het aanbod – voor Europa althans.

De zoekgigant kondigde aan naast routes in Spanje en Italië nu ook een selectie van het aanbod van DB te tonen. Het gaat daarbij om 56 bestemmingen over 400 routes, waaronder Amsterdam–Frankfurt. Echter, treinreizen naar Berlijn worden (nog) niet getoond. Een partij als GoEuro heeft wat dat betreft nog een voorsprong als het gaat om multimodale adviezen.

Of ook andere Europese spooraanbieders meegenomen gaan worden in het aanbod, wil Google nog niet kwijt. Zo is door het ontbreken van SNCF-tickets het aanbod in Frankrijk nogal karig; alleen bestemmingen vanuit Straatsburg naar zestien Duitse steden zijn nu in het aanbod meegenomen.

Of SNCF ervoor te porren is, is maar de vraag. Directeur Guillaume Pepy waarschuwde in 2012 voor de macht die Amerikaanse partijen als Google dreigen te krijgen op het gebied van onder meer boekingssystemen. Dat zou ten koste gaan van Franse en Europese technologie en vrijheden.

Eén reactie

  1. Stefan de Konink
    12 november 2015 om 20:28

    Zolang SNCF anno 2015 zelfs Franse (dat is dus een Europese partij) boekingsite zoals https://www.captaintrain.com/ niet gelijke prijzen en kortingen aanbiedt voor haar eigen tickets, heeft de man nog aardig wat boter op z’n hoofd. Het heeft dus niets met Amerikaanse bedrijven te maken maar met protectionisme van haar eigen ticket verkoop.

Lees ook