Reisinformatie Haltetaxi in Google Maps
dossier Big data

Reisinformatie Haltetaxi in Google Maps

De informatie over de Zeeuwse Haltetaxi is sinds vandaag in Google Maps beschikbaar. Dat maakt het Zeeuwse vervoer op afroep een stuk toegankelijker.

De Zeeuwse Haltetaxi rijdt op afroep tussen bestemmingen waar geen reguliere bus of buurtbus beschikbaar is. De planning van de Haltetaxi maakt daarbij gebruik van een virtuele dienstregeling. De recent gepubliceerde rittenplanning lijkt veel op een echte dienstregeling, met haltes, vertrektijden en afstanden, met als enige verschil dat sommige ritten exclusief voor rolstoelgebruikers zijn. De kwaliteit van de reisinformatie valt echter tegen, vindt OpenGeo-voorzitter Stefan de Konink.

De Konink: “de dienstregeling wordt door Provincie Zeeland niet gepubliceerd in een gestandaardiseerd formaat, maar in een Excel-sheet. Daarnaast bevat de spreadsheet een aantal fouten die van invloed zijn op het juist hergebruik van de gegevens in reisplanners. Zo wordt van veel van de haltes gesuggereerd dat ze uit het Centraal Halte Bestand komen, wat na controle niet zo blijkt te zijn.”

Twee weken terug heeft een afnemer van NDOV-loket een GTFS gepubliceerd om het gebruik van gegevens van de Haltetaxi in reisplanners mogelijk te maken. Een GTFS is een internationale uitwisselingsstandaard voor dienstregelingen. Vanaf vandaag is kan iedereen ook gebruik maken van Google Maps.

Stefan de Konink: “We zijn blij dat de reisinformatie van Haltetaxi binnen twee weken is opgepikt door de markt. We denken dat provincie Zeeland de bezetting van rijdende taxi’s kan verhogen door middel van een ik-wil-ook-mee-API. Zo’n systeem zou je aan alle reizigers kunnen aanbieden om in te stappen in een reeds geboekte taxi. Door een hogere combinatiegraad kan dat de kosten van de Haltetaxi verlagen.”

Karolien van Wijk

Over Karolien

Karolien van Wijk is redacteur van OV-Magazine, freelance tekstschrijver en communicatiespecialist.

2 reacties

  1. Haltetaxi Zeeland op Google Maps | NDOV Loket
    12 maart 2016 om 15:46

    […] te gaan: het daadwerkelijk kunnen gebruiken van de haltetaxi informatie in reisplanners. Vanaf vandaag is kan iedere Zeeuw ook gewoon gebruik maken van Google Maps en iedere Belg overigens […]

  2. Rian van der Borgt
    12 maart 2016 om 18:49

    Ik zie dat de haltetaxi ook eindelijk, na een vertraging van 6 maanden, in 9292.nl zit.

Lees ook