Proef met bus die laadt via traminfra
dossier ZE2025

Proef met bus die laadt via traminfra

door Maurits van den Toorn in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Proef met bus die laadt via traminfra

HTM, U-OV en de provincie Utrecht laten komende weken een elektrische midibus uit Wenen proefrijden. Het laden van de accu’s gebeurt via de bovenleiding van de tram. “Tram en bus komen met elkaar in gesprek”, aldus HTM-directeur Jaap Bierman.

De proef, die vandaag van start is gegaan, is onderdeel van de overgang naar zero-emissiebussen in de komende concessieperiode (2019-2034). “De hele busvloot wordt elektrisch. Dit is één vorm waarop dat kan, maar het is nog niet te zeggen of dit het ook wordt. Het is niet voor niets een proef”, aldus Bierman.

Behalve om de technische aspecten gaat het erom duidelijk te maken dat vormen van synergie tussen tram en bus mogelijk zijn. Jeroen Golstein van de provincie Utrecht: “Het is kwestie van bewustwording dat het mogelijk is om trambovenleiding te gebruiken om elektrische bussen te laden.”

Voor het laden van de bus is er op de Schedeldoekshaven bij Den Haag Centraal een laadpunt geconstrueerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van een voedingspunt voor de trambovenleiding. Omdat de bus op rubber rijdt, moest er een speciale verbinding met de rails worden gemaakt voor de retourstroom. De bus kan worden geladen met gelijkspanning van 600 tot 900 volt. Het is een constructie die simpel en – hopelijk – effectief is. Bierman: “We hebben de constructie in twee dagen gebouwd, de totale kosten zijn 5.000 euro.”

De bus komt in Den Haag niet in de reizigersdienst, maar zal drie weken lang ritten maken met geïnteresseerden en genodigden. In de laatste twee weken van juni gaat de bus in Utrecht wel in de reizigersdienst rijden op Museumlijn 2 (de lijn die langs de voornaamste musea in de binnenstad rijdt). Op deze lijn doen elektrische bussen dienst die door middel van inductie worden opgeladen. Het vervoer op deze lijn is gratis, zodat het ontbreken van chipkaartapparatuur geen probleem is.

De bus is afkomstig van de Italiaanse firma Rampini en heeft technologie van Siemens aan boord. Het Weense stadsvervoerbedrijf Wiener Linien heeft sinds het najaar van 2012 twaalf van deze midibussen in dienst op enkele lijnen in de oude binnenstad.

De bussen zijn acht meter lang, hebben 13 zit- en 26 staanplaatsen. De maximumsnelheid is 60 km/h; ruimschoots voldoende voor stadsdiensten. Met een volgeladen accu van 98 kWh is het bereik zelfs in ongunstige omstandigheden (koud, verwarming aan) 40 kilometer. In zomerse omstandigheden is 60 kilometer haalbaar. De bus kan in zes tot acht minuten aan de laadpaal worden opgeladen. In Wenen gebeurt dit tijdens de rustperiode aan de eindpunten.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook