Fietsgeluk in 2040

Fietsgeluk in 2040

door in rubriek fiets
Reacties uitgeschakeld voor Fietsgeluk in 2040

Het is 2 februari 2040 en het sneeuwt. Dat hebben we al lang niet meer meegemaakt. Gelukkig heeft de gemeente vanmorgen extra strooifietsen ingezet. De meeste forensen zijn gewoon op tijd op hun werk gekomen.

Aan de lunchtafel halen collega’s herinneringen op aan de winters van vroeger. Weet u nog? Als u geen nat pak kreeg door een flinke plens- of sneeuwbui, dan was het wel door een auto die net iets te hard door een plas reed. Ja, toen reden er nog auto’s in de stad. Er is echt veel veranderd. Nu is het de fiets die het straatbeeld bepaalt. De fiets in al zijn verschijningsvormen: de fiets ‘van vroeger’, de bakfiets, de driewieler met trapondersteuning, de overdekte fietstaxi, je kunt het zo gek niet bedenken. Er is een fiets voor iedereen.

Oudere collega’s weten nog van vroeger dat ze voor hun gevoel altijd urenlang voor verkeerslichten stonden te wachten. En maar drukken op het knopje, omdat er maar geen einde aan de stroom auto’s leek te komen. Ingebouwde sensoren hebben de taak van het knopje overgenomen. Met al die griepgolven was dat niet meer verantwoord. “Hebben jullie die aflevering van Andere Tijden gezien over de aanleg van de verbindingsweg tussen de A8 en de A9 bij Assendelft?”, vraagt een collega. “Echt onvoorstelbaar. Je had de commentaren op Tweeper moeten zien.”

Positie van de Fiets

Voor de Fietsersbond is de positie van de fiets op de weg anno 2040 nog altijd een belangrijk vraagstuk. De auto’s die fietsers tegenkomen zijn gelukkig in snelheid beperkt door intelligente snelheidsassistentie. Kinderen hebben allemaal een fiets, een onvervreemdbaar recht.

De Fietsstadverkiezing levert na 40 jaar nog steeds een belangrijke bijdrage aan een leefbaar, gezond en actief Nederland. Dit jaar wordt er voor de 21e keer een Fietsstad gekozen. Alle 320 gemeenten strijden met passie en uit idealisme voor de felbegeerde titel Fietsstad 2040.  Fietsgeluk is de basis voor nieuwe verkeerskundige ideeën. Het aantal nieuwtjes op dit gebied is groot, door heel het land wordt de fietser met innovatieve veranderingen bediend.

28 februari 2020

Op 28 februari 2020 wordt de Fietsstad 2020 bekend gemaakt op het Congres Fietsstad van de Toekomst door Minister Stientje van Veldhoven.
Meer weten over het interessante programma op het congres en aanmelden: www.fietsersbond.nl/fietsstad-van-de-toekomst

NB: Bezoekers van het congres krijgen op 28 februari ook toegang tot dé fietsbeurs van het jaar. De E-bike Xperience, Bike Motion en de Fiets- en Wandelbeurs vinden tegelijkertijd plaats in de Jaarbeurs te Utrecht.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook