Bussen en trams krijgen kuchscherm

Bussen en trams krijgen kuchscherm

Reizigers kunnen binnenkort weer voorin de bus of tram instappen. De bestuurdersplaats wordt voorzien van een kuchscherm, dat bestuurders beter beschermt tegen het coronavirus.

Dat maakte OV-NL bekend, op basis van onderzoek door TNO. De branchevereniging vroeg het onderzoeksinstituut onderzoek te doen naar het effect van kuchschermen. Daaruit blijkt dat kuchschermen de verspreiding van grote druppels via hoesten en niezen minimaliseren. Voor de chauffeur/bestuurder neemt daarnaast ook het risico op blootstelling via de kleine zwevende druppelkernen (aerosolen) aantoonbaar af ten opzichte van de huidige situatie met een gesloten voordeur.

Wel dienen de schermen en de bedieningspanelen regelmatig gedesinfecteerd te worden, om directe overdracht van virusdeeltjes te voorkomen. Ook beveelt TNO aan om de luchtcirculatie te bevorderen door alle voor- en achterdeuren regelmatig te openen bij bijvoorbeeld de haltes.

Binnen twee maanden

De ov-bedrijven gaan nu zo snel mogelijk over tot het plaatsen van kuchschermen in alle bussen en trams, waar (nog) geen sprake is van afgesloten cabines. Na plaatsing kunnen reizigers weer voorin instappen en achterin uitstappen. Zo kan ook de 1.5 meter afstand beter worden gewaardborgd. Alle voertuigen moeten binnen twee maanden van deze schermen zijn voorzien.

De eerste bussen met kuchschermen kunnen begin september ingezet worden. daarnaast blijft het mondkapje voor reizigers verplicht.

Aanvullend onderzoek

Voor buurtbussen is aanvullend onderzoek nodig. OV-NL vraagt TNO verder onderzoek doen naar benodigde extra maatregelen.

In samenwerking met het RDW en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat zijn in het kader van verkeersveiligheid randvoorwaarden uitgewerkt waarbinnen de schermen in de voertuigen kunnen worden geplaatst.

Laat een reactie achter

Lees ook