Irias maakt data inzichtelijk met Ovit

dinsdag 6 juli 2021
timer 4 min

Data kunnen veel inzicht bieden. Maar hoe worden al die data nou eigenlijk overzichtelijk in kaart gebracht? Daarin voorziet Irias Informatiemanagement dat data verzamelt, bewerkt en inzichtelijk maakt met datadashboarden. Met het ov-analysesoftwarepakket Ovit kan dat zelfs tot op halteniveau.

Het softwarebureau werd in 2013 opgericht en ging in 2014 samenwerken met verkeersanalysebureau BonoTraffics, om zo inhoudelijke domeinkennis en IT-kennis te kunnen combineren. “Veel informatie zit verstopt in voor beleidsambtenaren moeilijk te interpreteren bestanden en datastromen”, legt directeur en mede-eigenaar Harold van Heerde uit vanuit het kantoor nabij station Zwolle. “Zij houden zich liever bezig met inhoudelijk werk. Daarom pluizen wij het voor hen uit en leveren hen inzicht in de gegevens, zodat zij zich kunnen concentreren op hun werk.”

Harold van Heerde

OverOV

Het bedrijf hielp het samenwerkingsverband DOVA recent bij de ontwikkeling van datadashboard OverOV, vervolgt Van Heerde. “Dit is voor het eerst dat ov-data van alle concessies op landelijke schaal inzichtelijk werden gemaakt. Voor zo’n landelijk dashboard is een goede samenwerking met DOVA en de belanghebbenden ov-autoriteiten enorm belangrijk, en juist dat is bij de totstandkoming van OverOV goed gelukt.”

De komst van OverOV was echt vernieuwend in ov-land, vervolgt de mede-eigenaar van Irias. “De ov-autoriteiten hadden behoefte aan toegankelijke cijfers over de ov-prestaties in hun concessies, want objectieve data zijn handig om beleid mee te maken. DOVA is de aangewezen partij om deze cijfers te verzamelen en te ontsluiten. Wij hebben ze met onze kennis van softwareontwikkeling en data-analyse geholpen door OverOV te ontwikkelen.”

Ovit

Waar OverOV van DOVA een concessie-overstijgend en globaal overzicht van heel Nederland geeft, biedt het softwarepakket Ovit een veel gedetailleerder overzicht aan individuele ov-autoriteiten. Dat kan gaan van landelijk tot op halteniveau, zegt Van Heerde. “We leveren daarmee meer maatwerk aan ov-autoriteiten, waarbij we natuurlijk rekening houden met concessieafspraken, zodat ze nog gedetailleerder inzicht krijgen.” Onder meer OV-bureau Groningen-Drenthe en de provincie Utrecht maken al gebruik van het systeem.

Doordat Ovit al enkele jaren bestaat en op een gebruiksvriendelijke manier is ingericht, hebben Van Heerde en zijn collega’s veel kennis en ervaring opgedaan over de grillen van de data. “Daardoor hebben we de dashboards steeds beter kunnen afstemmen op de wensen van onze gebruikers.”

Het grote voordeel van dit softwarepakket is, stelt hij, dat een onafhankelijke derde partij de data presenteert. “De objectieve data geven de concessiehouder inzicht in wat er op straat gebeurt. Hierdoor is de klant beter in staat inhoudelijke afwegingen te maken en kan die eventueel het gesprek aangaan met de vervoerder, mocht hier aanleiding toe zijn.”

Werkwijze

De data die Irias gebruikt voor de datadashboarden bestaan uit aankomst- en vertrektijden, die via boordcomputers door de vervoerders worden aangeleverd bij de NDOV-loketten. Deze data worden open aangeboden en verwerkt tot informatie die inzicht geeft in onder meer rijtijden, snelheden en de stiptheid.

Het Zwolse softwarebureau downloadt deze voertuiginformatie en slaat al die gestandaardiseerde data vervolgens op in het eigen archief. Het bedrijf is daarin volgens Van Heerde uniek en heeft inmiddels een behoorlijk archief aan historische data opgebouwd. “Vervolgens interpreteren en verwerken wij die data in onze dashboarden. Daardoor kunnen we de data over meerdere perioden en meerdere jaren met elkaar vergelijken.”

Interpreteren en analyseren

Wel waarschuwt hij dat de data altijd uitleg nodig hebben. “Een klant wil natuurlijk dat hij de waarheid meteen op zijn scherm ziet. Wij tonen de cijfers en de feitelijke waarheid, maar dat zegt nog niet alles. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom de data onnauwkeurigheden bevatten. Bijvoorbeeld omdat de boordcomputer van een bus niet goed werkte of omdat er op een bepaalde dag of op een bepaald tijdstip sprake was van wegwerkzaamheden.”

“Door statistische methoden los te laten op de grote hoeveelheden data kan een goed beeld gegeven worden, maar toch moet de klant zich ervan bewust zijn dat er fouten in de data kunnen zitten.” En daarom ondersteunt Irias Informatiemanagement, in samenwerking met BonoTraffics, bij het interpreteren en analyseren van de data.

Nu er meer data beschikbaar zijn dan ooit, is er juist behoefte aan meer inzicht, zegt Van Heerde ten slotte. “Het is daarom onze ambitie dat ov-autoriteiten Ovit gaan gebruiken, om objectieve beslissingen mee te kunnen nemen en op basis daarvan beleid te gaan maken. We willen laten zien dat dit hét moment is om met deze tool te gaan werken, want met data is gewoon veel meer mogelijk dan veel mensen weten.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in OV-Magazine 2/2021. Wilt u OV-Magazine voortaan in print of digitaal ontvangen? Neem dan een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Reis anders en haal meer uit je reistijd

3 aug 2023

Om de A2 tussen Deil, ’s-Hertogenbosch en Vught in de toekomst bereikbaar te houden, is het belangrijk dat…

Lees verder »

Dataverrijking maakt reisadvies betrouwbaarder

4 jul 2023

In opdracht van het platform Beheer Informatie Standaarden OV Nederland (Bison) werkt Irias…

Lees verder »
flash_onNieuws

Timmermans: Europese boekingsapp in 2025

30 mei 2023

De Limburgse PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans komt deze zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving,…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’

24 apr 2023

Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Impasse rond cao streekvervoer duurt voort

23 feb 2023

Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ticketverkoop European Sleeper van start

20 feb 2023

De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…

Lees verder »

‘Fysieke wayfinding verhoogt klantervaring’

13 feb 2023

Voor de optimale klantbeleving speelt fysieke wayfinding een essentiële rol, vertelt Michiel Meurs van FromAtoB…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zeven tips voor reizigers tijdens de ov-stakingen

6 feb 2023

Een gedeelte van het personeel van streekvervoerders Arriva, Qbuzz, EBS, Keolis, RET Bus, Hermes en Connexxion…

Lees verder »