Vier experts over het overvolle e-netwerk
In steeds grotere delen van het land gaat het energienet ‘op slot’. De capaciteit is simpelweg bereikt. Wat kunnen we doen, zodat de transitie niet stilvalt? Tijdens de Zero Emissie Conferentie op donderdagochtend 15 december gaan we in gesprek met vier experts over deze problematiek.
Eén van de grootste problemen is de huidige energiewetgeving, die ervoor zorgt dat de huidige capaciteit niet efficiënter kan worden benut. Bedrijven mogen alleen hun eigen capaciteit gebruiken, maar deze niet delen met bijvoorbeeld buurbedrijven op momenten dat zij de stroom zelf niet nodig hebben. Nieuwe wetgeving is in de maak, maar wat kunnen we op de korte termijn doen?
Paul Broos van stichting ElaadNL gaat in op de mogelijkheden en onmogelijkheden. Ook stelt hij dat we de drie dimensies ruimte, energie en mobiliteit dichter bij elkaar moeten brengen. Eén van de mogelijkheden is bijvoorbeeld het realiseren van energiehubs, waarvoor Emiel Trommelen namens Stevin Technology Consultants ook aanschuift. Maar die organisatievorm heeft nog wel voeten in de aarde.
Amsterdamse case
Op het busstation aan de IJzijde van Amsterdam Centraal Station zijn onlangs zes nieuwe laadpalen in gebruik genomen, die 32 GVB-bussen moeten voeden. De palen zijn zo geplaatst dat in de toekomst meerdere vervoermiddelen hierop moeten kunnen laden. Hoe? Gerard Hellburg van Vervoerregio Amsterdam vertelt er graag meer over.
Rotterdamse problematiek
Ook in Rotterdam is het energie delen aan de orde van de dag. Leo Vliegenthart van RET maakt zich sterk voor het delen van laadinfra tussen verschillende modaliteiten. Hij wil het liefst dat de RET zijn stroom kan delen op momenten dat het de stroom zelf niet gebruikt, zoals 's nachts, om maatschappelijke opgaven te tackelen, zoals de woningbouwopgave. Hij gaat in op de kansen die dit biedt voor derden, zoals gemeenten en energiebedrijven.
Kom naar de Zero Emissie Conferentie
Aan de Erasmus Universiteit Rotterdam bespreekt Marc Maartens op donderdagochtend 15 december in vijf panelgesprekken de meest actuele thema’s rondom het zero emissie ov. De Zero Emissie Conferentie wordt dit jaar georganiseerd op dezelfde dag én locatie als het Nationaal Hub Congres 2022.
Bekijk het van de programma van de Zero Emissie Conferentie en meld u aan.

© Metropoolregio Rotterdam Den Haag
Meer artikelen met dit thema
Energiehubs? Ga voor het collectief!
25 nov 2022In steeds grotere delen van het land gaat het energienet ‘op slot’ en er is nog geen ‘Ei van Columbus’ om vraag…
Energiegebruik kan op veel manieren nog efficiënter
20 okt 2022Het streven om energie efficiënter te gebruiken is van alle tijden. Aanzienlijk recenter is het streven om ook…
Hubontwikkeling vraagt om programmatisch denken
17 okt 2022DOVA-directeur Jan van Selm en energiehub-expert Rogier Pennings kampen met dezelfde uitdagingen. Van Selm wil…
Tweede leven voor batterijen VDL-bussen Eindhoven
14 okt 2022De Nederlandse bussenbouwer VDL Bus & Coach en het Duitse energiebedrijf RWE gaan batterijen uit de 43 VDL-…
Alstoms waterstoftreinen actief in Nedersaksen
1 sep 2022De Coradia iLint, de waterstoftrein van Alstom, wordt in Bremervörde in Nedersaksen ingezet op een traject met…
Slimmere energiehuishouding is complexe puzzel
13 jun 2022Dagelijks staan de krantenkoppen vol met de uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt. Ons…
eCitaro-concept: kant-en-klare e-mobiliteit
24 mei 2022Evobus (Daimler) presenteert met de ‘eCitaro’ een totaalsysteem voor elektrisch busvervoer. Afhankelijk van de…
Amsterdam breidt vloot van elektrisch bussen verder uit
18 mei 2022GVB bestelt 84 nieuwe elektrische bussen bij VDL. Deze 100 procent elektrisch aangedreven bussen worden vanaf…
Reactie toevoegen