Extra lange gelede bus op proef in Almere

Extra lange gelede bus op proef in Almere

Over een week begint een proef van Connexxion met een bus die tussen een gelede en dubbelgelede bus in zit: de 21 meter lange CapaCity L van Mercedes-Benz.

Connexxion heeft de bus een half jaar op proef gekregen van EvoBus Nederland, de importeur van Mercedes-Benz. De praktijkproef start in Almere met het oog op de aanbesteding van de ov-concessie die over twee weken begint. “Wij willen de mensen in Almere laten zien dat we ons aan het voorbereiden zijn”, zegt concessie-marketeer Rick de Vries van Connexxion.

Op woensdag 2 maart mogen reizigers gratis meerijden met de gelede bus, van 10.00 uur tot 14.00 uur tussen Almere ’t Oor en station Almere Buiten, in ruil voor het invullen van een enquêteformulier. Later zet Connexxion de bus ook in op de R-netlijnen rond Schiphol en de Zuidas in Amsterdam.

Mercedes Capacity L 2Volgens De Vries zou de gelede bus een geschikte kandidaat kunnen zijn voor de drukke lijnen 1 en 3 in Almere en voor de ‘toeristenlijnen’ van Schiphol naar Amsterdam centrum. De CapaCity L kan 191 passagiers vervoeren, heel wat meer dan een gelede bus van 18 meter, maar minder dan de dubbelgelede bussen van 24 meter die in Utrecht en Groningen rijden.

Of een dubbelgelede bus niet geschikter zou zijn voor Almere, is volgens De Vries ‘een vervoerkundige vraag’. “We willen nu testen hoe de bus voldoet op verschillende trajecten. En hoe wendbaarheid hij is op bijvoorbeeld het Stadionplein in Amsterdam.” Of de CapaCity L prijstechnisch interessant is, kan De Vries nog niet zeggen.

Mercedes Capacity L 4De CapaCity L heeft een Euro-6 dieselmotor en is voorzien van de nieuwste gadgets voor reiziger en chauffeur. Opvallend zijn de vijf deuren en brede gangpaden. Het is voor het eerst dat dit type bus in Nederland rijdt. Vorig jaar heeft hij al proefgereden in Hamburg.

Eén reactie

  1. Marco | Rijschool Motion
    13 april 2016 om 14:05

    Een dubbelgelede-bus in Almere zou echt een primeur zijn! Denk zeker dat het een aanvulling kan zijn voor de forenzen die tussen Almere en Amsterdam reizen.

Lees ook