OV-bureau toont prestaties in dashboard

OV-bureau toont prestaties in dashboard

door in rubriek artikel
Reacties uitgeschakeld voor OV-bureau toont prestaties in dashboard

Het OV-bureau Groningen Drenthe toont sinds vandaag de maandelijkse kengetallen van het busvervoer in een online dashboard, naar het voorbeeld van ProRail.

Op de vernieuwde website ovbureau.nl toont de ov-autoriteit van Groningen en Drenthe de reizigersaantallen, reizigerskilometers en punctualiteit per lijn, per werk- of weekenddag, per maand van het jaar en per reisproduct (abonnementen, Studentenkaart, OV-chipkaart en Eurokaartjes). Op een interactieve kaart is iedere buslijn in het concessiegebied aan te klikken. De getoonde gegevens zijn te downloaden.

Na ProRail is het OV-bureau de eerste opdrachtgever in het ov die de open data voor iedereen op een overzichtelijke manier beschikbaar stelt. Het is nu aan appbouwers om nieuwe producten met de data te ontwikkelen. Directeur Jan van Selm van het OV-bureau denkt dan bijvoorbeeld aan een app die laat zien waar de bussen rijden, of hoeveel reizigers er op een bepaalde lijn in de bus zitten. “Laat creatieve mensen maar iets moois bedenken.”

Het OV-bureau publiceerde al eens per jaar een trendmonitor op papier. “Die is eigenlijk niet meer van deze tijd”, zegt Van Selm. “Wij willen een actueler overzicht geven van de ontwikkelingen in het busvervoer. Ik werd getriggerd door het dashboard van ProRail, een van mijn favoriete websites. ProRail toont de kengetallen op dagbasis, dat is natuurlijk het mooist. Wij verversen de cijfers eens per maand, rond de twintigste.”

Dashboard OV-bureauHet dashboard is een eerste opzet, ‘versie 1.0’ zegt Van Selm, en is nog volop in ontwikkeling. Waar nu enkel het algemene kostendekkingscijfer is te zien (56,2 procent), wil het OV-bureau de maandelijkse kostendekking per lijn gaan tonen. Onder het kopje ‘klanttevredenheid’ staat nu nog alleen de 7,6 uit de OV-Klantenbarometer van 2015. Daar komen waarschijnlijk de resultaten van het Digitale Reizigerspanel, gerangschikt per lijn en per reisproduct.

Verder is er nog een indicator in ontwikkeling: duurzaamheid, uitgedrukt in CO2 per reizigerskilometer. Daaraan werkt het OV-bureau in samenwerking met CROW-KpVV. Van Selm: “Dit dashboard is een signaal: wij hebben open data, wie er wat mee kan, mag ermee aan de slag. Voor specifieke data kunnen ontwikkelaars contact met ons opnemen.”

Constant Stroecken

Over Constant

Constant Stroecken was hoofdredacteur van OV-Magazine tot augustus 2019.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook