Autonoom vervoer tussen verkeer in Rouen
dossier Innovatie

Autonoom vervoer tussen verkeer in Rouen

Vanaf eind deze maand gaat Transdev, het moederbedrijf van Connexxion, met vier autonome voertuigen de openbare weg op in de Franse stad Rouen. De voertuigen rijden op afroep. Het is het eerste project van dit type in Europa.

Vanaf 26 juni rijden er in de stad in Normandië vier elektrische Renault Zoe’s tussen het overige autoverkeer om de last mile tussen de tram van Rouen en het universiteitsterrein te overbruggen. Daarbij gaat het niet om een vaste lijn, maar om een gebied waar op zeventien punten kan worden opgestapt. Het oproepen van een voertuig gaat per app, demonstreerde de vervoerder op de vakbeurs Transport Publics in Parijs.

Eind december krijgen de vier Renaults (geschikt voor drie tot vier personen, plus verplicht aanwezige stewart) versterking van een zespersoons shuttle van Lohr. Deze Cristal (foto) is eveneens elektrisch aangedreven en rijdt al met chauffeur. Voor het project in Rouen ontwikkelt de Franse fabrikant nu een zelfrijdende versie. Daarvoor kreeg Transdev ontheffing van de Franse overheid.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

2 reacties

  1. abaanders
    15 juni 2018 om 20:27

    Rouen ligt in Normandië, niet Bretagne.

Lees ook