De trein is de veiligste manier op te reizen, blijkt uit onderzoek van SWOV. Voor het personenvervoer over de weg is de bus (ov- of touringcar) het veiligst.
Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), in opdracht van Busvervoer Nederland, onderdeel van KNV.
Ongevallendata
Uit eerder onderzoek uit 2016 bleek dat nationaal gezien het risico om te overlijden als passagier van een touringcar of ov-bus een factor 15 kleiner is dan in een auto. Wat betreft gewonden is er sprake van een factor 17 verschil.
Inzittendenrisico
In dit vervolgonderzoek (.pdf) keek SWOV naar de betrokkenheid van bus, auto, trein en vliegtuig bij het totaal aantal doden en gewonden in het Europese verkeer. Het onderzoekinstituut analyseerde ongevallendata van deze vier transportwijzen in zeven Europese landen, uitgedrukt in het aantal doden per biljoen reizigerskilometers. Dit noemt men het inzittendenrisico.
Het inzittendenrisico per bus (in werkelijkheid 0.32) werd in het onderzoek genormaliseerd tot 1, waarbij de gemiddelde bezettingsgraad van 10.3 passagiers voor alle bussen (ov- en touringcar) als uitgangspunt werd genomen. Het inzittendenrisico per auto (0.63) kwam daarmee op 2 te liggen, waarmee de bus dus twee keer veiliger blijkt. Het inzittendenrisico per trein (0.045 in werkelijkheid) ligt op 0.14, per vliegtuig (0.054) is dat 0.17.
Kanttekening
Een belangrijke kanttekening daarbij is wel dat de bezettingsgraad van touringcars veel hoger ligt dan die voor ov-bussen, schrijft Busvervoer Nederland – namelijk 40 passagiers versus 10 passagiers. Daarom veronderstelt SWOV dat de cijfers voor touringcars wel gunstiger kunnen uitpakken dan die van ov-bussen.

- Eringa vertrekt per direct bij Transdev - 5 maart 2021
- HTM wil gebiedsontwikkeling aanjagen - 4 maart 2021
- PBL analyseert 6 programma’s op mobiliteit - 4 maart 2021
- Keolis vindt nieuwe CEO in Alex Rentier - 1 maart 2021
- ‘Meer ov-experts nodig in de Tweede Kamer’ - 26 februari 2021