‘Reizigers pakken mondkapjesplicht goed op’

dinsdag 2 juni 2020
timer 2 min

"Tot nu toe zien we dat 95 procent van de reizigers de mondkapjesplicht goed oppakt", vertelt Pedro Peters van OV-NL tevreden. Sanne van Galen van Rover bevestigt dat het aantal klachten dat de reizigersvereniging binnenkrijgt 'meevalt'.

Sinds 1 juni zijn mondkapjes in het Nederlandse ov verplicht gesteld en branchevereniging OV-NL monitort de nieuwe coronamaatregelen dagelijks. Voorzitter Peters: “Je rekent op het gezond verstand en op medewerking van mensen, dus dat stemt positief.” Van Galen, woordvoerder bij Rover, bevestigt dit beeld: “Van tevoren hoorden we van veel reizigers zorgen hadden over benauwdheid, maar dat lijkt nog mee te vallen.”

Reizigers die geen mondkapje ophadden, werden aangesproken door boa’s of andere reizigers en kochten op het station alsnog een mondkapje, vertelt Peters. “De boa’s gaan eerst het gesprek aan met de reiziger en dat werkt voldoende. Er zijn nog geen boetes uitgedeeld.”

Onbegrip

Onder reizigers zijn twee groepen te onderscheiden, gaat hij verder. “De eerste groep heeft geen zin in een mondkapje. Die neemt nu de fiets op de auto. De tweede groep denkt dat het toch niet werkt, omdat het ‘niet-medische mondkapjes’ betreft.”

Vanuit die tweede groep zijn ‘enkele tientallen’ klachten binnengekomen bij de reizigersvereniging. Van Galen: “Er wordt gehoor gegeven aan de mondkapjesplicht, zei het soms met tegenzin. Sommige reizigers denken dat ‘niet-medische mondkapjes’ toch niet werken. En het is ze ook niet altijd duidelijk waarom de chauffeur geen mondkapje hoeft te dragen.”

‘Niet-medische mondkapjes hebben wel zin’

Peters begrijpt dat wel en legt uit dat de niet-medische mondkapjes wél zin hebben. “Het beschermt niet de drager van het mondkapje, maar wel de omgeving”, vertelt hij. “Jouw eigen kuch of speekseldeeltjes worden door het mondkapje opgevangen. Het is eigenlijk dus een preventieve maatregel, zodat die 1,5 meter afstand niet bewaard hoeft te worden.”

“En de buschauffeur”, vervolgt Peters, “hoeft geen mondkapje op omdat die ruim 1,5 meter afstand van de reizigers heeft. Hij heeft ze wel bij zich voor het geval dat hij in voorkomende situaties die afstand niet kan bewaren.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.