Na de frequentieverhoging op de spoorverbinding Amsterdam–Eindhoven, volgen tot eind 2028 vanuit het programma hoogfrequent spoor (PHS) nog eens vijf corridors waar een tienminutentreinen gaan rijden.
‘Ook zonder IJssel-Vecht overleven we’
In augustus wordt duidelijk wie de vervoerder wordt van de nieuwe concessie IJssel-Vecht, waar Keolis Nederland nu een flink deel van zijn omzet uit haalt. Drie weken voor zijn afscheid ...
Den Haag maakt traag ov toekomstbestendig
Tot 2040 bouwt Den Haag 50.000 woningen, net zoveel als er in de stad Zoetermeer staan. Die woningen moeten uiteraard goed bereikbaar zijn per ov. Daarin voorziet Schaalsprong OV.
Zuidasdok Amsterdam nu al in problemen
Maak geen contracten die groter zijn dan 100 miljoen euro, waarschuwt Jaap Balkenende van ProRail in OV-Magazine #2. “Alle projecten boven een miljard komen in problemen.” Dat blijkt. Het meest recente voorbeeld is het Zuidasdok. Aannemerscombinatie ZuidPlus onderzoekt ...
Groningen Drenthe richting nul uitstoot
Als de nieuwe ov-concessie eind december ingaat, krijgt de ov-regio Groningen Drenthe met 186 zero-emissiebussen de grootste schone vloot van Nederland. Erwin Stoker, hoofd ontwikkeling OV-bureau Groningen Drenthe is trots.
‘Eigen geld bepalend voor kwaliteit ov’
Onderzoekers van de TU Delft bekijken het ov vanuit drie studierichtingen. In het verleden leken de disciplines elkaar eerder te beconcurreren dan aan te vullen. Maar daar is verandering in ...
Vervoerregio Amsterdam leert van elk project
Na de 100 e-bussen in Amstelland-Meerlanden en de elektrische streeklijn Amsterdam–Volendam bereidt de Vervoerregio Amsterdam zich voor op de aanbesteding van de concessie Zaanstreek-Waterland, die in 2021 ingaat.
Etty: ‘Zet op vliegtickets een ov-toeslag’
Allround adviseur Walter Etty beziet het openbaar vervoer van een afstandje. Door de klimaatdiscussie gaat het de goede kant op, vindt hij.
ElaadNL: ‘Regel de laadlocatie bijtijds’
De snelle opkomst van elektrische bussen in Nederland vergt het nodige van het elektriciteitsnet. Steeds opnieuw de capaciteit uitbreiden is duur en inefficiënt.
‘Randstad gebaat bij genummerde Sprinters’
Om het Sprinternet in de Randstad aantrekkelijker en efficiënter te maken, is het beter om het weg te halen bij NS en onder te brengen bij de regionale ov-autoriteiten. Dat betoogt onafhankelijk adviseur Herman Wilmer. Hij stelt onder meer voor het Sprinternet ...
Noorden combineert, zónder regiecentrale
Met 55 aantrekkelijke overstappunten in Groningen en Drenthe gaan de twee provincies en de gemeenten het doelgroepenvervoer en het ov beter op elkaar aansluiten. De schaal waarop dat gebeurt is ...
Toeristenkaartjes Amsterdam slaan aan
Vervoerders en de Vervoerregio Amsterdam boeken succes met geïntegreerde ov-kaartjes voor toeristen in de hoofdstedelijke regio. Sinds deze zomer ook inclusief toegang tot musea en allerlei attracties.
‘Verplaats je in de toerist op Schiphol’
Voor de buitenlandse toerist die met het vliegtuig op Schiphol aankomt, is het openbaar vervoer lastig te doorgronden. Het kan veel simpeler, overzichtelijker en gebruiksvriendelijker, menen Larissa Lehr, afgestudeerd aan ...
Amsterdam neigt naar rijdend opladen
Amsterdam ziet kansen om trolleybussen via de onderstations van de tram op te laden. In het najaar neemt de gemeente een besluit over de eerste 28 elektrische bussen.
Syntus gaat vier waterstofbussen leasen
Syntus gaat volgend jaar zomer met vier waterstofbussen rijden op de Veluwe tegen een vaste prijs per kilometer. De provincie Gelderland is voornemens de proef te financieren.
ProRail: effect minder wissels nog onzeker
Het weghalen van wissels lijkt gunstig voor de punctualiteit op het spoor maar de bijsturing bij verstoringen kan beter, schrijft ProRail in een evaluatie.
Rover wil een directeur als boegbeeld
Als Arriën Kruyt volgend jaar aftreedt wil Rover een jongere directeur aanstellen als gezicht naar buiten. De reizigersvereniging moet verjongen en het ledenverlies zien te keren.
Van spitsmijden naar sociale mobiliteit
Het regelen van spitsmijden is niet langer de core business van De Verkeersonderneming in Rotterdam. De koers gaat richting Mobility as a Service, als het aan programmamanager Hans Stevens ligt.
De klantvriendelijke verkoopautomaat
Verkoopautomaten in het ov staan niet bekend om hun gebruiksgemak. Daarom liet GVB het ontwerp zelf maken en besteedde het aan. Dat is nog niet eerder gebeurd in Europa. Intussen ...
Deelfietsen zijn er in alle soorten en apps
Provincies en gemeenten hebben de deelfiets ontdekt, de projecten schieten als paddenstoelen uit de grond. Gelderland liet het initiatief aan Syntus, en Limburg aan Arriva. Andere overheden laten de markt ...
Phileas-waterstofbussen op herhaling
Hermes en VDL zijn begonnen met het testen van twee waterstofbussen in Eindhoven. Wéér een proef. Die blijkt nodig om de techniek te perfectioneren, de kosten te reduceren en te ...
Noorden besteedt Publiek Vervoer aan
Het kleinschalig ov in Groningen en Drenthe is niet aantrekkelijk genoeg, stelt de Noordelijke Rekenkamer. Precies om die reden besteden de provincies al het kleinschalig vervoer, of Publiek Vervoer, binnenkort ...
FlixBus: binnenlands belang is secundair
FlixBus richt zich in Nederland vooral op de internationale verbindingen. Het binnenlands vervoer is van secundair belang, zegt de nieuwe directeur Benelux Jesper Vis.
Beveiliging breekt Abellio-stoptrein op
De nieuwe stoptreinverbinding Arnhem–Düsseldorf, de Rhein-IJssel-Express, is vanmiddag officieel geopend op Arnhem Centraal. De reguliere uurdienst liep echter in het honderd wegens problemen met de beveiliging.
Maastricht in 2 jaar naar 250 deelfietsen
Arriva verhuurt sinds maandag 80 deelfietsen van Nextbike op zeven locaties in Maastricht. Binnen twee jaar moeten er minimaal 250 fietsen staan op 25 locaties.
Ticket in de maak voor Drielandentrein
Eind volgend jaar moeten ov-reizigers in de driehoek Maastricht, Aken en Luik met één kaartje voor bus en trein over de grens kunnen reizen. EurekaRail bereidt een proef voor namens ...
Meer diesel bespaard, lagere bonus
De buschauffeurs van Connexxion hebben vorig jaar meer brandstof bespaard dan in 2015. De bonus daarvoor liep wel iets terug door de lagere dieselprijs.
‘Mobiliteitsakkoord’ krijgt politieke steun
De mobiliteitssector wil een bereikbaarheidsakkoord sluiten met het komende kabinet. De politiek is akkoord, maar niet tegen elke prijs, bleek vandaag tijdens het Nationale Mobiliteitsdebat.
Eindhovense e-bussen maken belofte waar
De grootste elektrische ov-bussenvloot in Europa rijdt in Eindhoven. Op enkele aanloopprobleempjes na verloopt alles zoals vooraf bedacht. Hermes-directeur Juul van Hout: “Voor mij is dit de beste implementatie ooit.”
Breng flex: voor snelle, overstapvrije rit
Sinds december rijden in Arnhem en Nijmegen voertuigen van halte naar halte die je kunt bestellen via een app: Breng flex. De eerste resultaten van de proef stemmen Hermes hoopvol.
Rekeningrijden slecht voor bereikbaarheid
Vijf partijen in de Tweede Kamer maken de auto duurder ten gunste van het ov en de fiets. Goed voor het milieu en tegen de files, maar slecht voor de ...
Groningen: waterstof- én batterijbussen
Qbuzz heeft gisteren in Groningen een waterstofbus van Van Hool en een elektrische bus van Ebusco gepresenteerd. De provincie Groningen wil op termijn 20 bussen op waterstof laten rijden.
Breng flex op afroep in Arnhem-Nijmegen
Hermes begint op 18 december een proef met Breng flex, deelvervoer op afroep van halte naar halte in de regio Arnhem-Nijmegen. Het experiment met taxibusjes en elektrische auto’s duurt een ...
Intelligent slot maakt KeoBike wat zwaar
De KeoBike van Syntus is vanmiddag gepresenteerd door prins Pieter-Christiaan van Oranje, voorzitter van de raad van advies van Syntus. De VanMoof-deelfiets is prachtig, maar aan de zware kant.
Remenergie gaat naar e-bussen Apeldoorn
Als het subsidieverzoek wordt goedgekeurd rijden eind volgend jaar vier elektrische bussen in Apeldoorn. Ze worden dan elk half uur opgeladen met remenergie van de treinen.
‘Kansen voor autonome busjes in A’dam’
Zelfrijdende voertuigen vormen een goede aanvulling op het Amsterdamse stadsvervoer. Dat is een van de conclusies uit een studie over het gebied rond de A10 in Amsterdam-West.
‘Van ProRail als zbo krijgt niemand last’
ProRail komt als zelfstandig bestuursorgaan direct onder het ministerie van IenM te vallen, heeft staatssecretaris Dijksma vandaag in een ‘tussenconclusie’ laten weten.
IC Den Haag–Brussel leidt tot meer uitval
De politiek zo gewenste Intercity Den Haag–Brussel leidt tot extra uitval en vertragingen als hij in 2018 op de HSL gaat rijden. Dat blijkt uit onderzoek van NS.
Utrecht bindt zich zeven jaar aan Ebusco
Ebusco levert zijn eerste grote order van 10 elektrische stadsbussen volgend jaar mei aan Utrecht. Ze gaan elke 10 minuten rijden op stadslijn 1.
Rover verlangt meer regie van de overheid
Door decentralisatie en marktwerking is het ov versnipperd geraakt, stelt Rover. De reizigersvereniging wil een landelijke regieorgaan, regionale regieorganen en een onafhankelijke toezichthouder voor het ov.