Wat brengt 2020 ons

Dit is de laatste bijdrage van Marc Maartens aan OV-Magazine: “Na ruim dertig jaar is het mooi geweest”.

Januari & februari: Als reizigers inchecken vanuit Grand Café Restaurant 1e Klas op spoor 2b van Amsterdam Centraal, dan betalen ze voor hun treinreis vanaf dat station voortaan het eerste-klastarief. “De naam zegt het al”, aldus NS-marketingman Tjalling Smit, “het tweede-klastarief is niet meer van deze tijd vanuit een eerste-klasrestaurant. En gezien ons nieuwe toekomstplan ‘Rail 21 Miljard’ kun je niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.”

Maart & april: Op dag één van het tweedaags MaaS-congres in Maastricht zullen we onder leiding van de Zeeuwse gedeputeerde Harry van der Maas discussiëren over de definitie van MaaS. Op tweede MaaSdag gaan we dieper in op de betekenis van MaaS voor fijn- en grofmazig vervoer. Conclusie van het congres: er moet nog heel wat water door de RijN stromen.

Mei & juni: Carlo van de Weijer van de TU Eindhoven lanceert de volgende hype: de zelfvliegende trein. “Starten en landen kan eenvoudig vanaf een recht stuk spoor bij een station. De rest van de infrastructuur – de lucht – is gratis. En een bestuurder hebben we ook niet meer nodig: de trein vliegt gewoon op de automatische machinist.” Hij pleit voor een pilot.

Juli & augustus: Topman Pier Eringa van vervoerder Transdev/ProBus neemt op het hoofdkantoor in Hilversum een robotstofzuiger in gebruik. “Zie je wel dat het kan”, reageert de gewezen CEO van Connexxion Bart Schmeink: “Automatisch, elektrisch én flexibel”.
 
September & oktober: Na Gobike, Mobike en oBike is er nu ook een deelfiets voor krimpgebieden in Drenthe, Fryslân en Zeeland: Nobike, nergens een fiets.

November & december: Gedreven door de Qbuzzirisering van het openbaar vervoer (denk aan de Buzzer, SnelBuzz en BestelBuzz) verandert NS z’n naam in Nzz. Productnamen worden de Interzzity, Zzprinter en OV-fietzz. En bij werkzaamheden: Nzz zzet buzzen in.

Marc Maartenzz

Lees ook: Marc Maartens 30 jaar bij OV-Magazine

Eén reactie

  1. Hildebrand van Kuijeren
    31 december 2019 om 10:15- Reageren

    Bedankt Marc, vanaf ik een jaar of 16 – nu alweer 20 jaar terug – heb ik altijd met veel genoegen je bijdrages gelezen. Ook om deze bijdrage heb ik erg moeten lachen. Begrijpelijk dat het nu tijd is voor iets anders, maar jammer voor ons als lezers is het wel. Gelukkig mogen we vast van je bijdrages blijven genieten op congressen (al probeer ik die zo minimaal mogelijk te bezoeken).

Laat een reactie achter