‘Elke vervoerder een reizigerscommissaris’

woensdag 22 mei 2013
timer 1 min

Elk vervoerbedrijf moet een commissaris benoemen die is voorgedragen door reizigersorganisaties. Dat vindt voorzitter Arriën Kruyt van reizigersvereniging Rover.

“In theorie staat de reiziger centraal, maar in de praktijk valt dat tegen. Directeuren van vervoerbedrijven luisteren meer naar de overheid die de concessie verleent dan naar hun reizigers. In de verhouding overheid-vervoerder-reiziger is de reiziger de zwakste partij met de minste invloed. Bij het afwegen van financiële belangen tegen reizigersbelangen ontbreekt de stem van de reiziger. Een toezichthouder namens de reizigers kan zorgen dat het belang van de reiziger meeweegt bij de directie en in de raad van commissarissen.”

Vervoerbedrijven zijn meestal naamloze vennootschappen met een door de aandeelhouders benoemde raad van commissarissen. Voor de benoeming van minimaal één reizigerscommissaris per vervoerder is geen wijziging van de wet nodig. Kruyt: “Het kan nu al. En als de vervoerders dat niet vrijwillig doen, dan is het een mooi onderwerp voor een initiatiefwet van de Tweede Kamer.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.