Concessie Amsterdam wederom gegund aan GVB

dinsdag 1 juli 2025

v.l.n.r. Melanie van der Horst, voorzitter Vervoerregio Amsterdam, Claudia Zuiderwijk, algemeen directeur GVB, Marte Guldemond, financieel directeur GVB, wethouder Alexander Scholtes, Alex Colthof, Interim Secretaris-Directeur Vervoerregio Amsterdam

GVB mag de concessie Amsterdam blijven verzorgen, heeft het het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam besloten. GVB verzorgt het vervoer in de stad al 125 jaar. De nieuwe concessie start per 1 juli.

 

Melanie van der Horst, voorzitter van de Vervoerregio Amsterdam: “Ik ben ontzettend blij. Met deze concessie komt er meer en beter ov in de stad. Vanaf 29 maart 2026 komt er gelijk 4% meer ov op straat. GVB blijft hiermee onze vaste partner voor het ov in de stad. "

De reiziger merkt  pas wat van de nieuwe concessie in maart 2026, als de nieuwe dienstregeling ingaat. Claudia Zuiderwijk, CEO van GVB: “We zijn er trots op dat onze opdrachtgever ons het vertrouwen heeft gegeven om deze rol te vervullen. Zo kunnen we bijdragen aan de groei van Amsterdam met een steeds uitgebreider ov-aanbod. Daarmee houden we de stad ook in de toekomst leefbaar en toegankelijk voor iedereen die hier woont, werkt of op bezoek komt. En het is natuurlijk geweldig om dat te mogen doen als een écht Amsterdams bedrijf, in wat wij de mooiste en leukste stad van Nederland vinden! Het is de kers op ons jubileumjaar.”


Ambities 

Vanaf 2027 rijdt de metro ook vaker. Voor de lange termijn is de ambitie van de VRA en het GVB om veelgebruikte lijnen zo vaak te laten rijden dat het HOV-lijnen worden. Ook op gebied van duurzaamheid zijn er ambities: zo wil het GVB het energieverbruik verminderen, meer circulair werken en beter voorbereid zijn op extreme weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering.

Zuiderwijk: “Voor de leefbaarheid, veiligheid en ruimte in de stad is het belangrijk dat zoveel mogelijk reizigers in Amsterdam hun bestemming lopend, fietsend of met het ov bereiken. De stad groeit snel, in inwonersaantal én in werkgelegenheid. De komende elf jaar voelen wij ons sterk verantwoordelijk om bij te dragen aan de mobiliteitstransitie die de gemeente voor ogen heeft. Dat doen we door een steeds uitgebreider ov-aanbod te realiseren dat betrouwbaar, toegankelijk en (sociaal) veilig is.”  Van der Horst: “Samen tonen we ambitie voor meer en beter ov op straat. Toegankelijk, comfortabel en fijnmazig ov wat inwoners en bezoekers verbindt met werk, school, voorzieningen, en met elkaar.” 


Realistische groei 

Ook GVB kampt met uitdagingen, zoals personeelstekort, de gevolgen van geopolitieke ontwikkelingen en ingrijpende werkzaamheden in de stad. Daarom zijn er afspraken gemaakt voor de eerste twee jaar van de concessie, een zogeheten ‘ingroeipad’. Van der Horst: “Met deze afspraken kan GVB groeien in hun aanbod op straat en zetten we stappen om onze gezamenlijke ambities waar te maken, waarbij er ook oog is voor wat kan en realistisch is.” Onderdeel van het ingroeipad is het toestaan dat er op bepaalde lijnen in de daluren tijdelijk minder vaak gereden mag worden. Dit maakt het mogelijk om met méér verschillende lijnen te rijden. De tijdelijke lagere frequenties worden alleen toegestaan op plekken en tijden waar het qua reizigersaantallen mogelijk is. En er wordt zo snel mogelijk weer opgeschaald.


Transparantie 

De procedure om te komen tot gunning van de concessie Amsterdam heeft tijd gekost. In het proces zijn beide organisaties transparant naar elkaar geweest om inzicht in elkaars overwegingen te krijgen, en daarmee het vertrouwen in elkaar te verstevigen. Van der Horst: “We hebben altijd de intentie gehad om er samen uit te komen en met vreugde kunnen we als dagelijks bestuur nu concluderen dat dit is gelukt. Het bod van GVB is als voldoende en volledig beoordeeld, zonder daarvoor het Programma van Eisen (PvE) en het totale budget voor de concessie aan te passen.” 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Vervoerregio’s maken bezwaar tegen bezuiniging op het ov

23 jun om 10:47 uur

De Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag hebben officieel bezwaar ingediend bij het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Langeafstandsbus is ondergewaardeerd door negatief imago

27 mei om 08:55 uur

De langeafstandsbus is voor veel Nederlanders een blinde vlek. Zo’n dertig…

Lees verder »
descriptionArtikel

Twee inschrijvers voor nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant

19 mei om 14:57 uur

Arriva en EBS hebben een bieding uitgebracht op de nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant. Arriva is de huidige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Goan-fiasco kost 1,4 miljoen

15 mei om 14:10 uur

We schreven al eerder over het gebrek aan animo voor de Twentse ov-app 'Goan', waarin Twente ov- en Wmo-vervoer…

Lees verder »
descriptionArtikel

Faillissement dreigt opnieuw voor Ebusco

30 apr om 11:51 uur

​Ebusco, de Nederlandse producent van elektrische bussen, bevindt zich opnieuw in een kritieke financiële…

Lees verder »
descriptionArtikel

Meer onveiligheid door streng overwegbeleid

2 apr om 11:16 uur

Het overwegbeleid voor spoorwegen is sterk gericht op verbetering van de veiligheid…

Lees verder »
descriptionArtikel

GVB, HTM, RET, Connexxion en EBS protesteren tegen bezuinigingen op ov

31 mrt om 13:12 uur

GVB, HTM, RET, Connexxion en EBS voeren op woensdag 2 april actie tegen de bezuiniging van 110 miljoen euro op…

Lees verder »
descriptionArtikel

EBS wint busvervoer Zeeland

19 mrt om 10:44 uur

De provincie Zeeland heeft vandaag bekend gemaakt de openbaar busvervoer-concessie te gunnen aan EBS. De…

Lees verder »