Big data: voertuigen worden reizigers
dossier Big data

Big data: voertuigen worden reizigers

door in rubriek onderzoek
Reacties uitgeschakeld voor Big data: voertuigen worden reizigers

‘Big data’ gaat de aanpak van mobiliteitsvraagstukken fundamenteel veranderen. Ook in het openbaar vervoer. Dat bleek gisteren tijdens het eerste en uitverkochte Big Data Congres in Utrecht, georganiseerd door verkeersnet.nl. Het heeft er alle schijn van dat de big-data-stroom dit jaar massaal op gang komt.

Aan de hand van praktijkvoorbeelden liet Niels van Oort (Goudappel/TU Delft) zien hoe big data helpt verbeteringen op te sporen en besluiten te versoepelen. “De uitdaging is om data te koppelen aan voorspellingen. Een nieuwe generatie verkeersmodellen wordt geboren. Voertuigen worden reizigers, ritten worden ketens en kosten worden baten. Er zijn nog miljoenen te verdienen in het ov en big data helpt die te vinden. Het visualiseren en analyseren van al die data is een eerste stap. Daarna volgt het opzetten van slimme netwerken en dienstregelingen.”

Naast big data was ook open data een belangrijk thema. Volgens René van den Pas (9292) blijft de hoeveelheid open data via het NDOV groeien. Sanneke Mulderink (Lynx) liet zien hoe de combinatie van databronnen kan worden gebruikt om patronen en behoeften te ontdekken die van belang zijn voor vervoerders. “Het creatieve hergebruik van data geeft inzicht. Het gaat er niet meer om waarom iets gebeurt, maar dat er iets gebeurt. Daarnaar handelen is de crux.”

De laatste ov-bijdrage was van Richard van de Werken (Hastig). Hij vertelde hoe hij geregistreerde Wmo-ritten in verband heeft gebracht met de nabijheid van (toegankelijke) bushaltes. De presentatie daarvan in kaartvorm geeft meer inzicht in collectieve vervoerstromen. Daarnaast helpt de analyse bij de indicatiestelling, doordat de daadwerkelijke nabijheid van het openbaar vervoer zichtbaar wordt.

De discussie ging vooral over de vraag wanneer al die ov-data beschikbaar komen en via wie. We plukken er graag de vruchten van, maar ‘’big data’ en ‘big brother’ liggen dicht bij elkaar. Inspirerend voorbeeld is Engeland, waar big data geheel binnen de eisen van de privacy voor alle partijen beschikbaar is. In Nederland lijkt dat een kwestie van lange adem.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook