Groningen en Zwolle aangesloten op nachtnet

Groningen en Zwolle aangesloten op nachtnet

door in rubriek spoor
Reacties uitgeschakeld voor Groningen en Zwolle aangesloten op nachtnet

Eind dit jaar gaat in de nacht van vrijdag op zaterdag een nachttrein tussen Groningen, Zwolle en Amsterdam rijden. Het gaat in eerste instantie om een proef van twee jaar.

Iedere vrijdagnacht gaat er een extra trein rijden vanuit Zwolle naar Groningen en komt er een extra trein van Groningen naar Amsterdam. Beide treinen stoppen tussen Zwolle en Groningen op alle tussengelegen stations te weten: Meppel, Hoogeveen, Beilen, Assen, Haren en Groningen Europapark.

De laatste trein uit Groningen vertrekt om 00.21 uur, in plaats van nu 23.36 uur. De trein komt om 2.39 uur aan in Amsterdam en sluit aan op het nachtnet. Daarnaast gaat de laatste Intercity (vertrektijd 0.05 uur) van Rotterdam naar Zwolle doorrijden naar Groningen met een stop op alle stations tussen Zwolle en Groningen.

De nachttrein wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincies Groningen en Drenthe en de gemeente Groningen. Beide provincies en de gemeente Groningen dragen 268.000 euro bij voor de proef. Gezamenlijke doelstelling is dat de treinen na twee jaar zonder bijdrage van de regiopartners kunnen functioneren. De betrokken partijen ondertekenden vandaag een intentie-overeenkomst in de stationshal van Groningen.

De aansluiting op het nachtnet was een lang gekoesterde wens in het noorden, maar ook in de Haagse politiek. D66-partijleider Alexander Pechtold maakte zich vorig jaar nog sterk voor een nachttrein naar het noorden.

Gedeputeerde Mark Boumans en wethouder Paul de Rook van respectievelijk provincie en gemeente Groningen en gedeputeerde Henk Brink van provincie Drenthe: “Hiermee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. De verbinding tussen Groningen/Assen en de Randstad verbetert sterk. Dat is goed nieuws voor passagiers uit deze regio die vooral in de hoogzomer vroeg op Schiphol moeten zijn of die na een concert in de Randstad nu niet met het openbaar vervoer terug kunnen omdat er zo laat geen treinen meer rijden. Maar het is natuurlijk ook belangrijk voor Groningse en Drentse evenementen, poppodia en de horeca die veel beter bereikbaar zijn voor bezoekers uit bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht. De nachttrein geeft daarmee een impuls aan de Drentse en Groningse economie.”

Ineke van Gent, regiodirecteur van NS: “Onze reizigers kunnen nu snel en comfortabel met de trein naar huis na bijvoorbeeld een avondje uit of concertbezoek. De regio is hiermee in de late uurtjes nog beter bereikbaar geworden. NS is erg blij met de prettige samenwerking tussen de verschillende partijen die uiteindelijk geleid heeft tot dit prachtige resultaat. Gezamenlijk gaan we ons inzetten om deze nachttrein tot een succes te maken.”

De echte liefhebbers van het Groningse uitgaansleven weten echter dat zij niet de nachttrein moeten hebben. Veel bezoekers van de stad waar de horeca geen sluitingstijden kent pakken niet de laatste trein in de nacht, maar de eerste trein in de ochtend.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook