Uber ziet drie markten in het ov

vrijdag 27 maart 2015
timer 3 min

De taxidienst Uber kan het openbaar vervoer mooi aanvullen. Dat stelde operational manager Marco Knitel van Uber Nederland gisteren op het congres Innovatieve Mobiliteitsconcepten in Rotterdam.

Uber ziet drie markten voor het Nederlandse ov. Ten eerste betere bereikbaarheid van grote stations en fijnmaziger vervoer van en naar middelgrote en kleine stations. Marco Knitel: “We hebben een korte pilot gedaan waarbij onze klanten extra korting kregen op ritten die beginnen of eindigen bij een station. Dat was een succes.” Ten tweede nieuwe doelgroepen, bijvoorbeeld Uber als onderdeel van een zakelijke mobiliteitskaart of voor internationale treinreizigers die in Nederland aankomen. En ten derde kunnen kortere reistijden het ov aantrekkelijker maken, door Uber te gebruiken voor de ‘last hop’, het laatste stukje.

Uber experimenteert in de Verenigde Staten en Parijs al met de nieuwe dienst UberPool. Daarbij worden onderweg extra reizigers opgepikt. “Dan heb je Uber voor de prijs van openbaar vervoer met een maximale extra reistijd van twee minuten”, zegt Knitel. “In de praktijk is bij meer dan 70 procent van onze ritten zo’n match mogelijk.”

Ook CEO Bart Schmeink van Connexxion gelooft in vraagafhankelijk ov. Hij trekt de vergelijking met de dating-app Tinder (waarbij mensen in de buurt een partner kunnen zoeken die met hen het bed wil delen) als een nieuwe vorm van ov. Schmeink: “Wie wil er een auto met me delen?” Hij spreekt vanmiddag op het symposium Van portier tot portier; auto en ICT in het OV van reizigersvereniging Rover bij Connexxion in Hilversum.

In gesprek met NS
NS praat met Uber over nieuwe taxiconcepten, vertelde NS-directeur communicatie en strategie Maurice Unck op het congres. Hij ziet automatische auto’s als kans voor stations en als bedreiging omdat ze ook vervoer bieden aan mensen zonder rijbewijs. NS en innovatie liggen niet altijd makkelijk. Zo flirtte het bedrijf de afgelopen 10 jaar met veelbelovende nieuwkomers als Segway, TomTom en Superbus. Dat werd drie keer niks: de Segway-step bleek te duur om via NS OV-fiets te verhuren, TomTom vond de markt te klein voor P+R-reisinformatie op navigatiesystemen en Superbus liep uit op een flop.

Veel sprekers en congresgangers zien wel wat in de verschuiving van techniek van infrastructuur naar voertuig. Bijvoorbeeld energievoorziening van bovenleiding naar batterijen en beveiliging van baan naar trein. “Met de autobeveiliging van Volvo op de trein was de aanrijding deze week in Teuge niet gebeurd.” NS kijkt naar dit soort dingen. “Maar technologische ontwikkelingen in onze sector gaan niet snel”, beaamt Unck.

Overigens deed de Inspectie Leefomgeving en Transport van het Rijk tijdens de presentatie van Marco Knitel een inval bij Uber om de administratie rond de vooralsnog illegale taxidienst UberPop (met particuliere chauffeurs) te kunnen inzien.

Een vierde mogelijke markt voor Uber: ook veel treinpersoneel verplaatst zich regelmatig met een taxi. Bijvoorbeeld omdat men zelf de eerste/laatste trein moet rijden en daarom niet met de trein van/naar de standplaats kan reizen. En in geval van verstoringen laten veel spoorvervoerders de reizigers, die door een gemiste aansluiting niet meer met het OV thuis komen, met een taxi naar hun bestemming brengen. Dat zijn flinke taxibudgetten en ik kan me voorstellen dat Uber graag een hapje uit die taart wil nemen.

Met een uber promo code is het zelfs nog een goedkoper alternatief dan het OV. Bijv. via www.uberpromocode.nl. Alleen lopen of de fiets is even duur (namelijk gratis)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Arriva geeft boost aan flexibele Vlinder

23 okt 2023

De flexibele halte tot halte-dienst van Arriva, de Vlinder, is in een nieuw jasje gestoken. Het kent…

Lees verder »

Werken aan publieke mobiliteit

24 jul 2023

In de huidige mobiliteitswereld is de term openbaar vervoer toe aan een upgrade, schrijft Mobycon-adviseur…

Lees verder »

Kansen en kennisvragen rond automatisering ov-diensten

30 jun 2023

Het is allang niet meer de vraag óf geautomatiseerd rijden mogelijk is, maar hooguit wanneer het gemeengoed…

Lees verder »
person_outlineBlog

Bus rapid transit broodnodig

9 jun 2023

Naast ons kantoor in Hilversum ligt een gloednieuwe busbaan. Inwoners van ’t Gooi reizen via deze baan snel…

Lees verder »
person_outlineBlog

Kabelbaanvervoer: hoe serieus moeten we dat nemen?

2 jun 2023

Een kabelbaan is een exoot in ov-land, vaak als proefballon gebruikt en iets waar snel lacherig over gedaan…

Lees verder »

In vier stappen meer grip op mobiliteitsarmoede

9 feb 2023

Hoewel de aandacht voor mobiliteitsarmoede groeit, experimenteren overheden nog hoe ze ermee moeten omgaan.…

Lees verder »
person_outlineBlog

Is de hype van MaaS voorbij?

7 nov 2022

De landelijke MaaS-pilots lopen ten einde en lijken, mede door corona, niet te hebben bereikt waarop de sector…

Lees verder »
flash_onNieuws

Gelders flexsysteem: 5000ste rit na 5 maanden

19 sep 2022

De flexibele deeltaxidienst HaltetaxiRRReis maakte op 19 september zijn 5000ste rit, ruim vijf maanden na de…

Lees verder »