Arriva en EBS hebben een bieding uitgebracht op de nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant. Arriva is de huidige vervoerder, EBS is nog niet actief in het gebied.
Twee inschrijvers voor nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant

Foto: Shutterstock
Oost-Brabant is het grootste van de drie concessiegebieden in Brabant. Het gebied strekt zich uit van Hilvarenbeek en Waalwijk tot Oss en Boxmeer. Geïnteresseerde vervoerders hadden tot donderdag 15 mei de tijd om zich in te schrijven voor de concessie, die een looptijd kent van 12,5 jaar.
“Reizigers in Oost-Brabant beoordelen het openbaar vervoer nu al met het prachtige rapportcijfer 7,9", zegt gedeputeerde Stijn Smeulders (mobiliteit). "We hopen dat dat cijfer in een nieuwe concessie nóg hoger wordt. Het is een mooie regio met grote steden en een groot landelijk gebied. Je zou het met een beetje fantasie de provincie in het klein kunnen noemen."
Meegroeien met verstedelijking
De winnende vervoerder gaat vanaf 13 december 2026 het openbaar busvervoer verzorgen in het midden en noordoosten van Brabant. Met bussen zonder uitstoot, extra lijnen van Bravodirect en hoogwaardig ov in de steden belooft de nieuwe concessie een flinke plus voor het ov in de regio.
De provincie Noord-Brabant heeft bovendien 3,5 miljoen euro extra gereserveerd om het openbaar vervoer in Oost-Brabant de komende jaren mee te laten groeien met de verstedelijking. Zodat steden als Tilburg, ’s-Hertogenbosch en Oss ook in de toekomst goed bereikbaar blijven met de bus. Vooruitlopend op de nieuwe concessie introduceert de provincie al vanaf januari 2026 de hub- en haltetaxi Bravoflex in het concessiegebied als aanvulling op het openbaar vervoer.
Beoordeling
Een beoordelingsteam bestaande uit deskundigen op het gebied van openbaar vervoer zal de biedingen de komende weken beoordelen. Naar verwachting maakt de provincie Noord-Brabant medio juli bekend welke vervoerder de hoogste score heeft gehaald en dus de nieuwe concessiehouder in Oost-Brabant wordt.
Meer artikelen met dit thema
Goan-fiasco kost 1,4 miljoen
15 mei om 14:10 uurWe schreven al eerder over het gebrek aan animo voor de Twentse ov-app 'Goan', waarin Twente ov- en Wmo-vervoer…
Een veiliger ov in Almere: wat werkt en wat niet?
8 mei om 15:28 uurIn Almere kon – figuurlijk gesproken – de vlag uit: het aantal incidenten in het openbaar busvervoer was fors…
Het mes snijdt aan twee kanten
25 apr om 15:59 uurWat is nou sociale veiligheid? Onder de term sociale veiligheid wordt verstaan: de bescherming of het zich…
Onderzoek naar knooppunten in provincie Utrecht
25 apr om 15:43 uurMoventem heeft in november 2024, in opdracht van de provincie Utrecht, onderzoek gedaan naar de beleving van…
Sociale veiligheid OV-NL
17 apr om 15:21 uurHet is een grote wens van de ov-sector: ov-boa’s moeten meer bevoegdheden krijgen om de identiteit van…
Meer onveiligheid door streng overwegbeleid
2 apr om 11:16 uurHet overwegbeleid voor spoorwegen is sterk gericht op verbetering van de veiligheid…
GVB, HTM, RET, Connexxion en EBS protesteren tegen bezuinigingen op ov
31 mrt om 13:12 uurGVB, HTM, RET, Connexxion en EBS voeren op woensdag 2 april actie tegen de bezuiniging van 110 miljoen euro op…
Rechter vernietigt ACM-prioriteringskader: nieuwe kansen voor ov-sector
11 mrt om 15:15 uurDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet een nieuw prioriteringskader opstellen…