Mansveld overleeft debat over ProRail

Mansveld overleeft debat over ProRail

door in rubriek ProRail
Reacties uitgeschakeld voor Mansveld overleeft debat over ProRail

In het debat over ProRail was het erop of eronder voor PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld. Een uiterst kritische Kamer dwong een onderzoek af door de Rekenkamer. 

Mansveld kwam in opspraak na een serie interviews met ProRail-topman Pier Eringa. Die stelde dat ProRail de komende jaren afstevent op een tekort van bijna een half miljard euro en dat slecht nieuws op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu langer onder de pet werd gehouden dan nodig was. Mansveld ontkende dit en hoewel Eringa in eerste instantie vasthield aan zijn uitspraken, nam hij later toch afstand.

Intussen ontstaat in de media meer en meer het beeld dat ProRail de grip kwijt is op projecten en het ministerie dat de grip kwijt is op ProRail. De Telegraaf putte de afgelopen weken uit vertrouwelijke documenten waaruit zou blijken dat de zaken bij de spoorbeheerder niet op orde zijn. Mansveld weigerde die documenten openbaar te maken, waarna De Telegraaf ze vandaag alsnog publiceerde.

Mansveld stond als politiek verantwoordelijke dus een pittig debat te wachten. Voorafgaand aan het debat stelde de Kamer maar liefst 77 vragen aan de staatssecretaris en wilde een groot deel van de Kamer de grootste spooraannemer van het land, Strukton graag horen. De coalitie ging daar niet mee akkoord, dus kwam er een officieuze hoorzitting. Daarin lieten de topmannen van Strukton geen spaan heel van de opstelling van ProRail en het ministerie van I en M.

Het Kamerdebat duurde tot ver na middernacht. Mansveld overleefde, maar daar was wel alles mee gezegd. De Algemene Rekenkamer doet onafhankelijk onderzoek naar de financiële situatie bij ProRail en binnen twee weken moet Mansveld stukken van onder meer de aandeelhoudersvergadering van ProRail naar de Kamer sturen. Lees het verslag hieronder in tweets terug.

Lees ook: Maar een schijntje voor regionaal spoor tot 2028

 

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook