Randstad scoort slecht op sociale veiligheid

Randstad scoort slecht op sociale veiligheid

door in rubriek artikel
Reacties uitgeschakeld voor Randstad scoort slecht op sociale veiligheid

De zuidelijke Randstad scoort slecht op het gebied van sociale veiligheid, blijkt uit de eerste tweejaarlijkse ‘Veiligheidsscan openbaar vervoer’ van kennisplatform CROW-KpVV.

Veiligheidsscan NederlandZes gemeenten die slechts een 1 scoren op een schaal van 5, liggen in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag: de twee gelijknamige gemeenten, Schiedam, Ridderkerk, Albrandswaard en Lansingerland. De zevende slecht scorende gemeente is Almere.

De vijftien gemeenten die het hoogst scoren in de Sociale Veiligheidsindex zijn: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Achtkarspelen, Zuidwest-Friesland, Ooststellingwerf, Staphorst, Putten, Barneveld, Haaren, Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis en Hulst.

Van veertien gemeenten in Groningen en Drenthe, waar Qbuzz de vervoerder is, konden de onderzoekers geen scores toekennen. Qbuzz bleek als enige vervoerder niet in staat om incidenten toe te delen aan een locatie.

Aan de Veiligheidsscan openbaar vervoer van CROW ligt bestaand onderzoek ten grondslag: alle vervoerders registreren incidenten gericht tegen ov-personeel, NS meet de klantbeleving op haar stations en CROW-KpVV onderzoekt het oordeel van reizigers (OV-Klantenbarometer) en van personeel (Personeelsmonitor).

Ondanks al die data kijkt niemand integraal naar sociale veiligheid in het concessiegebied. De Veiligheidsscan moet daar verandering in brengen en de samenwerking bevorderen tussen vervoerders, decentrale vervoerautoriteiten, gemeenten en politie.

Voor het bepalen van de scores gebruikt de Veiligheidsscan het Incidentenquotiënt: het aantal incidenten gerelateerd aan de totale veiligheidsproblematiek in de betreffende gemeente. Hiervoor zijn CBS-gegevens gebruikt over criminaliteit en diefstal in Nederland die betrekking hebben op sociale veiligheid in en rond het openbaar vervoer.

De Veiligheidsscan komt voort uit Samen op reis, een samenwerkingsinitiatief van vervoerbedrijven, overheden en consumentenorganisaties. De initiatiefgroep heeft twee jaar gewerkt aan de scan.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook