Syntus voert onderzoek in Almere uit

Syntus voert onderzoek in Almere uit

door in rubriek onderzoek
Reacties uitgeschakeld voor Syntus voert onderzoek in Almere uit

Syntus houdt vanaf vandaag anderhalve week lang een reizigersonderzoek in Almere. Doel is om zo de reizigersbehoefte beter in kaart te brengen in aanloop naar de nieuwe tender voor de stad.

“We willen meer inzicht krijgen in de beweegredenen van reizigers in Almere”, zegt concessiemanager Cornelis Uijl van Syntus. “Waarom nemen ze wel of niet de bus?” Volgens Uijl wil Syntus vooral de niet-busreiziger bereiken, ‘want daar zit de potentie’. “Uiteindelijk reist maar een heel klein deel van Almere met de bus.”

Het reizigersonderzoek is bedoeld als aanvulling op de MIPOV-rapportage die de provincie in de vooraankondiging van de tender al beloofde aan te leveren. Met het invullen van de vragenlijst wil Syntus meer duidelijkheid krijgen over de motivatie van reizigers. “Waarom stappen mensen in de auto en gaan ze in de file staan, terwijl er ook bussen naar Amsterdam Amstel en Zuidoost rijden?”, licht Uijl toe.

Syntus kijkt ook met belangstelling naar de proef met kaartjesautomaten bij een drietal bushaltes in Almere. Connexxion installeerde die onlangs in opdracht van de gemeente Almere, onder meer om te kijken of de drukte bij de chauffeur zo verminderd kon worden. Uijl: “We verwachten dat een analyse van de kaartautomaten en een evaluatie van die pilot onderdeel uitmaakt van de aanbesteding.”

De tender Almere komt in maart volgend jaar op de markt. Nieuwkomer Go! Groen ov kondigde al eerder aan de pijlen op het Almeerse vervoer te willen richten. In juli moet duidelijk zijn wie de klus gegund krijgt. De nieuwe concessie gaat in december 2017 in voor een periode van 10 jaar.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook