Team Delft naar Texas met Hyperloop-capsule
dossier Innovatie

Team Delft naar Texas met Hyperloop-capsule

door in rubriek onderzoek
Reacties uitgeschakeld voor Team Delft naar Texas met Hyperloop-capsule

Een studententeam van de TU Delft neemt komend weekend deel aan de Hyperloop-competitie van Elon Musk met een uniek ontwerp voor een Hyperloop-capsule. Het testen van een prototype gebeurt deze zomer in Californië.

Het Team Delft Hyperloop is vrijdag of zaterdag een van de ruim honderd teams die hun ontwerp presenteren bij SpaceX in Texas. Elon Musk (oprichter van SpaceX en medeoprichter van Paypal en Tesla) blies het idee van de Hyperloop in 2013 nieuw leven in. Dat leidde afgelopen jaar tot de Hyperloop Pod Competition om de ontwikkeling van een werkend prototype te stimuleren. Studententeams en bedrijven over de hele wereld werden uitgedaagd om hun eigen Hyperloop-capsule te ontwerpen, bouwen en testen.

Vrijdagavond hield Team Delft Hyperloop een voordracht over de capsule in de aula van de TU Delft. Na de presentatie in Texas – de tweede ronde van de competitie – beginnen de ongeveer dertig studenten direct aan de bouw van hun prototype-capsule. Daarmee gaan ze deze zomer naar de finale van de wedstrijd in Hawthorne, Californië. Daar komt naast het hoofdkantoor van SpaceX een testbuis van 1,6 kilometer waarin de Hyperloop-capsules gaan ‘racen’. Experts van Tesla Motors, SpaceX en een aantal hoogleraren beoordelen de capsules dan op ontwerp en prestaties.

De Hyperloop is een buizensysteem op palen waarin capsules met reizigers zich pijlsnel voortbewegen. Door de lage luchtdruk in de buizen is de luchtweerstand zo gering dat de capsules met zo’n 1200 kilometer per uur bijna de snelheid van het geluid halen. De Hyperloop brengt je binnen een half uur van Amsterdam naar Parijs of Berlijn. Team captain Tim Houter van Delft Hyperloop: “De transportsector is één van de allergrootste energieverbruikers ter wereld. Innovatie is lange tijd ver te zoeken geweest. Daar moet verandering in komen. De Hyperloop moet na de boot, de auto, de trein en het vliegtuig de vijfde vorm van transport worden.”

Volgens Elon Musk heeft een Hyperloop-capsule aan de voorkant een grote compressor om de lucht uit de buis op te zuigen voor een nóg lagere luchtweerstand. Deze lucht wordt onder de capsule uitgeblazen waardoor de capsule op een luchtkussen zweeft. Op het station krijgt de capsule een zet, waarna hij naar het volgende station zweeft en daar weer wordt afgeremd. Bij het afremmen wordt weer energie teruggewonnen. Dat maakt het vervoer energie-efficiënt.

Het Delftse team was niet enthousiast over het idee van een compressor, omdat die veel energie verbruikt. De studenten kozen voor een capsule met een aerodynamische vorm die in de tunnel zweeft op een magnetisch veld. Als de magneten, die onder de capsule zijn geplaatst, boven een geleidende plaat van bijvoorbeeld aluminium bewegen, gaat de capsule vanzelf zweven. Dit minimaliseert het energieverbruik en de aanlegkosten van het buizensysteem, volgens Team Delft. In het ontwerp maken de kleine wielen onder de capsule enkel contact met de baan bij aankomst en vertrek.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook