‘Ontwerp direct óók voor blinden’

‘Ontwerp direct óók voor blinden’

door Anka van Voorthuijsen in rubriek reizigers
Reacties uitgeschakeld voor ‘Ontwerp direct óók voor blinden’

Het openbaar vervoer wordt weliswaar steeds iets toegankelijker voor mensen met een beperking, maar in de basis gaat het steeds weer fout, zeggen ervaringsdeskundigen. “Maak een systeem meteen goed. Als een blinde ermee kan omgaan, kan iedereen het.”

Peter Waalboer (37) is handig met zijn iPhone, de reisplanner en allerlei andere nuttige en spraakgestuurde apps op zijn mobieltje. Hij reist veel met het ov, samen met zijn geleidehond Borre. Waalboer beweegt zich ogenschijnlijk trefzeker en snel door de hal van Den Haag Centraal, waar we hebben afgesproken. Loopt met groot gemak de trap op naar boven, naar de nieuwe StationsHuiskamer, waar we kunnen praten. Fluitje van een cent? Schijn bedriegt, blijkt bij navraag. Reizen met het ov omschrijft hij als ‘een heel project’.

“Het openbaar vervoer is erg intensief voor blinden en slechtzienden. Het zorgt, ook bij mij, altijd voor stress en onrust en kost veel energie. Ik bereid me altijd goed voor, zeker als ik naar een station ga dat ik niet goed ken.” Op een speciaal gedeelte van de site van NS met gesproken informatie voor blinden en slechtzienden staan plattegronden van alle stations. Waalboer: “Dan weet ik of er bijvoorbeeld een tunnel is, of er eilandperrons zijn

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook