FNV: 'Nieuwe strategie NS ambitieloos'

dinsdag 1 maart 2016
timer 2 min

FNV kraakt het nieuwe strategische plan van NS. "Het spoorbedrijf kiest voor krimp", zegt de vakbond. Volgens de bond lijkt het logisch dat NS zich concentreert op het hoofdrailnet, maar is het dat niet.

Volgens bestuurder Andries van den Berg van FNV Spoor is het de hoofdtaak voor NS om goed en betrouwbaar spoorvervoer te verzorgen en daar horen regionale lijnen en een kopje koffie op het perron en een broodje voor onderweg ook bij. Bovendien levert de retailtak NS ook jaarlijks veel geld op, zegt Van den Berg: "Het verkopen van NS Retail, de meest winstgevende tak, zal een financiële aderlating zijn voor NS en haar personeel."

Volgens CFO Robbe is het de vraag of NS financieel slechter zal worden van de verkoop van de retailformules. "Het is goed mogelijk dat we door concessieverlening meer aan de formules verdienen dan dat we ze zelf zouden exploiteren", zei Robbe tijdens de presentatie, "Een bedrijf gespecialiseerd in hamburgers bakken kan dat waarschijnlijk veel efficiënter dan wij. Als we goede afspraken kunnen maken over de huur en een deel van de winst, kunnen beide partijen daar beter van worden."

FNV vindt dat de nieuwe NS-strategie getuigt van weinig visie en vooral is ingegeven door politieke angst. De bond stelt ook vragen over het feit waarom NS zich terugtrekt van de regionale spoormarkt, maar in het buitenland wel blijft bieden op concessies via dochter Abellio. Volgens Robbe is dat laatste logisch: "Het argument om te leren hoe om te gaan bij aanbestedingen gaat misschien niet meer op, maar wat wel blijft gelden is dat we operationeel lering kunnen trekken uit onze buitenlandse activiteiten."

Lees ook: NS concentreert zich op Hoofdrailnet, Abellio blijft

Van den Berg vreest voor de medewerkers van onder meer NS Retail, al denkt CEO Roger van Boxtel dat de winkelmedewerkers 'vast wel weer' een baan bij de nieuwe exploitant kunnen vinden. Van den Berg: "We vrezen dat ook de reiziger de dupe gaat worden van dit kortzichtige beleid. De reiziger is juist gebaat bij een sterke NS, continuïteit, minder versnippering en goed vervoer van deur tot deur. We zijn allemaal gebaat bij een sterk Nederlands spoorbedrijf, dat het hoofd kan bieden aan al die buitenlandse staatsbedrijven die azen op het hoofdrailnet." FNV wil dan ook dat de plannen van tafel gaan en dat NS een nieuwe strategie ontwikkelt.

De nieuwe NS-strategie lijkt eerder ingegeven door de wens vanuit de Haagse politiek om een afrekening te effectueren na de recente spoordebakels (Fyra en de voortdurende onderprestaties op HSL-Zuid/Intercity Direct) en minder door een visie over de rol van ons (nog steeds) nationale spoorbedrijf zou moeten zijn in de mobiliteitsontwikkeling in Nederland en kennelijk al helemaal niet door een bedrijfsratio. Twee sociaal-demcratische bewindslieden verantwoordelijk voor NS en geen visie op de maatschappelijke rol die NS moet vervullen.

De gehele OV sector behalve de burgerluchtvaart is ambitieloos. Vele kapiteins op een schip maken een schip stuurloos. Zo ook de OV sector. Verder is de overheid als opdrachtgever een onbetrouwbare onstabiele factor die geen vertrouwen geeft. Ook is de OV sector verlamd door de auto- en IT industrie die veel miljarden investeren in nieuwe technologieën van elektrische auto's en zelfsturende auto's. Door deze ambitieloze houding is de sector niet in staat om een sterk verhaal te maken waar men in wil investeren. Het is jammer dat de OV sector zo verlamd is. Juist de OV sector en met name de geleidetransport hebben grote kansen. Die blijven nu liggen. Er moet sterk geïnvesteerd worden om het OV interessant te maken voor de mobilist. Maar het versterken van je fundament om zo te zorgen dat iedereen kan werken,dromen, ontmoeten en recreëren maakt deze investering het waard.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen

11 dec 2023

Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…

Lees verder »

BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop

1 dec 2023

Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…

Lees verder »

Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid

25 sep 2023
De fysieke toegankelijkheid van het openbaar vervoer wordt geregeld in de Wet gelijke behandeling op grond van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei 2023
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »
descriptionArtikel

PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar

2 mrt 2023

Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…

Lees verder »

Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers

13 dec 2022

Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…

Lees verder »

Deltaplan versterkt ov én woningbouw Noord-Nederland

2 dec 2022

Drie ov-maatregelen en overheveling van tienduizenden extra woningen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »