Goedkope Uber-taxi tijdens werk Schiphol

Goedkope Uber-taxi tijdens werk Schiphol

Uber biedt via de eigen app een taxi aan tijdens de werkzaamheden tussen Schiphol en Amsterdam voor 16,80 euro. Dat is vier keer de prijs van een enkeltje met de trein.

Uber noemt de dienst UberTrein. De optie UberTrein verschijnt automatisch wanneer de gebruiker de app opent in de buurt van Amsterdam Centraal of Schiphol. De ritprijs is 16,80 euro, gebaseerd op vier keer een treinkaartje Amsterdam–Schiphol. “Een keer de prijs was echt niet haalbaar, maar een taxi heeft dan ook vier zitplaatsen”, aldus Marloes van der Laan van Uber. Normaal kost een ritje met UberX 28 euro.

Tussen 1 en 10 augustus werkt ProRail aan het spoor rond Schiphol. Daardoor moeten reizigers de meeste dagen omreizen via Amsterdam Sloterdijk en Lelylaan. Op dinsdag 2 augustus is ook dat traject buiten dienst en is er dus helemaal geen treinverkeer tussen Amsterdam en Schiphol. Van der Laan: “Dat valt precies in de vakantieperiode en Europride is ook nog gaande. Dat levert een hoop extra bezoekers op.”

Op de andere dagen tijdens de werkzaamheden biedt Uber een korting van 5 euro aan van Amsterdam Centraal, Sloterdijk en Lelylaan naar Schiphol. Volgens Van der Laan is het de bedoeling om te benadrukken dat de taxidienst complementair is aan het ov. “Uit een analyse van onze ritten blijkt dat 25 procent een begin- of eindpunt heeft bij een trein- of metrostation. Tijdens de ochtendspits van NS loopt dat zelfs op naar 40 procent.” Tramhaltes zijn bij dat onderzoek buiten beschouwing gelaten.

Lees ook: Uber ziet drie markten in het ov

Chauffeurs krijgen die week wel de reguliere ritprijs uitbetaald. Het prijsverschil past Uber zelf bij. “Het staat chauffeurs vrij om te kiezen waar ze die dag voor willen rijden: UberX of UberTrein. Maar rijden voor UberTrein betekent dat je als chauffeur hoogstwaarschijnlijk wel de hele dag van lange ritten verzekerd bent, terwijl je bij UberX toch vooral in de stad blijft”, aldus Van der Laan.

Eén reactie

  1. eduard5208
    29 juli 2016 om 22:23

    En nu even juist en volledig. De uberTREIN-aanbieding van 16,80 euro is alleen geldig op 2 augustus van 7 uur ‘s morgens tot middernacht vanaf de stations Amsterdam Centraal en Schiphol. Dus niet op de overige dagen, waarop werkzaamheden worden uitgevoerd tussen Amsterdam en Schiphol. Op andere dagen tussen 1 en 9 augustus rijden de treinen naar en van Schiphol wél via de Westtak. Op deze dagen krijgt de reiziger een korting van 5 euro op een stadsrit naar of van een van de drie stations op de Westtak (A’dam Centraal, Sloterdijk en Lelylaan) om aldaar over te stappen op de trein van/naar Schiphol. Uber geeft op deze andere dagen dus geen korting op een rit van of naar Schiphol.

Lees ook