ProRail breidt aftellers op perrons uit

ProRail breidt aftellers op perrons uit

door in rubriek ProRail
Reacties uitgeschakeld voor ProRail breidt aftellers op perrons uit

ProRail breidt het aantal locaties met aftellers op perrons uit. De tellers, die nu nog alleen op station Hilversum en Hilversum Sportpark staan, moeten de vertrekprocedure versnellen.

De tellers tellen af van 15 seconden naar 0 voor het sein veilig wordt gegeven. Sinds 2015 heeft ProRail de tellers getest met bemoedigende resultaten. “We zien op station Hilversum dat een trein gemiddeld 17 seconden eerder na sein veilig vertrekt”, aldus Chris Verstegen, manager Innovatie bij de spoorbeheerder. “Als er geen afteller is, kan het gebeuren dat het sein veilig wordt gegeven, terwijl de conducteur niet kijkt. Nu heeft hij een extra hulpmiddel.” Al benadrukt Verstegen dat het vakmanschap van de conducteur leidend blijft.

Met 16 miljoen euro subsidie uit het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen wil ProRail 76 stations uitrusten met een afteller. Behalve NS hebben ook de overige vervoerders belangstelling voor het hulpmiddel, volgens Verstegen.

In eerste instantie wordt medio december station Vught uitgerust met een teller. Het geld voor die teller komt overigens uit het potje voor het verbeteren van de A2-corridor. De komende jaren zullen de locaties uitgebreid worden, waarbij ProRail vooral wil meeliften op werkzaamheden die al in de planning zitten.

De afteller wordt alleen geplaatst op stations die in de buurt van overwegen liggen. Verstegen: “Alleen daar kunnen we met een exacte trigger werken, namelijk een overweg die sluit.”

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook