Duitse peiling: ov kan veel terrein winnen

Duitse peiling: ov kan veel terrein winnen

door in rubriek ketenvervoer
Reacties uitgeschakeld voor Duitse peiling: ov kan veel terrein winnen

Betere ov-verbindingen van de periferie naar de stad is voor een groot deel van de Duitsers een reden om de auto vaker te laten staan. Bij jongeren is dat zelfs meer dan de helft.

Dat blijkt uit een peiling, uitgevoerd in opdracht van de Duitse automobielvereniging ACV. In het onderzoek stond de bereikbaarheid van de stad centraal. Voor 41 procent van de mensen die nu nog de auto naar de stad pakken, zijn betere ov-verbindingen met het stadscentrum een stimulans om uit de auto te komen. Dat percentage lag op 54 procent onder respondenten van 18-24 jaar.

Beter ov was daarmee de sterkste prikkel om de auto te laten staan. Andere redenen waren hogere brandstofprijzen en zekere fietsstalplekken (respectievelijk voor 17 en 16 procent van de respondenten een overweging). 23 procent van de ondervraagden gaf aan onder geen beding de auto in de stad op te geven.

De auto is voor veel mensen aantrekkelijk, vanwege zijn flexibiliteit (49 procent en zelfs 52 procent bij respondenten die ouder zijn dan 55 jaar), maar scoort ook slecht op stress. 46 procent van de ondervraagden ervaart autorijden in de stad als stressvol. De ACV ziet in het onderzoek de onverminderde vraag naar individueel vervoer, maar onderkent tegelijk het belang van netwerkmobiliteit en multimodaal reizen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook