HSL-concessie van NS in gevarenzone

donderdag 13 april 2017
timer 3 min

Als NS dit jaar de punctualiteit op de HSL niet weet te verbeteren, dreigt de vervoerder de concessie voor die lijn kwijt te raken. Dat is het gevolg van de boete die staatssecretaris Dijksma NS vandaag heeft opgelegd.

NS heeft voor het tweede achtereenvolgende jaar een boete gekregen voor het niet voldoen aan de norm zitplaatskans in de spits op binnenlandse HSL-diensten. De boete bedraagt 750.000 euro, blijkt uit de brief die Dijksma vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Bij de derde keer in gebreke blijven kan IenM de concessie voor de HSL-Zuid geheel of gedeeltelijk intrekken.

Marktverkenning
Voordat het tot intrekking komt laat Dijksma, zoals afgesproken, eerst een marktverkenning doen om te onderzoeken of samenwerking met een derde partij kan helpen de prestaties op de HSL te verbeteren. Mocht dat het geval zijn, dan moet NS hieraan meewerken. Die verkenning wordt nu uitgevoerd. Na de zomer informeert Dijksma de Kamer over de uitkomsten.

Voor het niet voldoen aan de norm reizigerspunctualiteit op de HSL krijgt NS nog eens 500.000 euro boete. ProRail moet 1,05 miljoen euro betalen omdat in 2016 minder HSL-treinen op tijd aankwamen dan afgesproken. Vanaf dit jaar geldt een gezamenlijke indicator reizigerspunctualiteit voor ProRail en NS waarin uitval, treinpunctualiteit en gehaalde aansluitingen op de HSL meewegen.

Verbeterprogramma
NS-topman Roger van Boxtel legt zich niet zomaar neer bij de boetes. “Een onafhankelijke review in opdracht van het ministerie liet vorig jaar zien dat iedere vervoerder deze problemen zou hebben op de HSL. Juist daarom valt het rauw op ons dak als dit tot een boete leidt. We zullen dan ook bezien wat we tegen de boetes kunnen doen."

“We hebben het aantal verbindingen op de HSL sterk uitgebreid, maar zo'n uitbreiding leidt de eerste periode helaas altijd tot teruglopende prestaties. Begin 2016 zijn we samen met ProRail een verbeterprogramma gestart om de prestaties op de hogesnelheidslijn te verbeteren. Daarvan zien we de effecten, maar onvoldoende om over het hele jaar aan de afspraken over capaciteit en punctualiteit te kunnen voldoen.”

“Inmiddels hebben we Den Haag op de hogesnelheidslijn aangesloten, waardoor de reistijd met de Intercity direct naar Breda en Eindhoven 11 minuten korter is. Vanaf december gaat NS ook met de Eurostar over de hogesnelheidslijn rijden. We worden door het ministerie van IenM beoordeeld op twaalf prestaties. Op 10 van de 12 punten scoorde NS goed”, aldus Van Boxtel.

Spitscapaciteit
Vanaf december 2012 stroomt nieuw materieel in op de HSL. Dat is hard nodig want op ‘vervoercapaciteit in de spits’ scoorde NS in 2016 precies op de bodemwaarde (97,5 procent). De streefwaarde voor 2019 ligt een stuk hoger: 99,2 procent. Vanaf dit jaar beoordeelt het ministerie NS ook op de zitplaatskans op de tien drukste trajecten.

Lees ook: Boete voor achterblijven prestaties op HSL

Ach ja, mevrouw Dijksma (voormalige PvdA) wil even laten weten dat zij er ook nog is...

Een andere exploitant doet het niet beter. Bovendien, voordat die treinen heeft die werken, zijn we weer vijf jaar verder. Lang leve de marktwerking. Als Wim Kok (ook PvdA) nooit had doorgedramd om de HSL aan te besteden, hadden we nu waarschijnlijk al vijftien jaar een goed lopende lijn gehad. Ik word "kotsbeu" van al die politici die zich overal tegenaan bemoeien zonder dat ze weten waar ze het over hebben.

Ik snap de redenatie dat een andere partij het nooit beter kan doen dan NS niet zo, vooral uit vakbondskringen hoor je heel vaak die drogreden. De eisen van de vakbonden worden wel doorgerekend aan de consument, waardoor treinreizen erg duur is. We betalen mee aan dik betaalde conducteurs op iedere trein (werk op vergelijkbaar niveau betaald slechter) en een Leger aan Veiligheid en Service medewerkers. Bovendien moeten de personeelsroosters flink gevarieerd worden en moet je dus machinisten voor alle treintypes opleiden.
Wat mij betreft afspraak is afspraak bij een derde mislukking gaat een andere partij op de HSL rijden en inclusief Den Haag Eindhoven en evt Venlo, zodat de reiziger er weinig van merkt.

@ Consument. Het gaat mij er niet om of een andere partij het beter doet. Maar voor we zover zijn, zijn we weer vijf jaar verder (plannen maken, treinen bouwen, testen, invoeren, etc.). Daarnaast is het spoornet het meest gebaat met een geïntegreerd systeem zonder overstappen op andere maatschappijen, in- en uitchecken en andere ongemakken. Dat wisten ze ruim honderd jaar geleden al, en daarom besloten ze toen de particuliere HIJSM en Mij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen samen te voegen tot NS. Helaas menen latere generaties telkens het wiel opnieuw te moeten uitvinden. Zal wel door het neoliberale marktdenken komen (de samenleving bestaat niet, de markt is alles en de staat is slecht). Als men in de jaren '90 van de vorige eeuw niet tot aanbesteding had besloten, hadden we niet vijftien jaar verloren aan vrije marktgeknoei. Het Intercity MAX-model was zo slecht nog niet. Sterker nog, in wat we nu krijgen, zijn diverse elementen van dat plan terug te vinden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.