‘Geld terug krijgen is nog te veel gedoe’

‘Geld terug krijgen is nog te veel gedoe’

door in rubriek reizigers
Reacties uitgeschakeld voor ‘Geld terug krijgen is nog te veel gedoe’

Het moet eenvoudiger zijn om geld terug te krijgen voor ov-reizigers die te veel hebben betaald of als de dienst niet is verleend. Dat zegt het OV loket in een rapportage over het eerste kwartaal van 2017.

Het OV loket vindt het niet juist dat reizigers die hun geld terug willen hebben, altijd zelf het initiatief moeten nemen. Het ombudsman voor het openbaar vervoer kreeg in de eerste drie maanden van dit jaar ruim 200 klachten van reizigers die meenden recht te hebben op een restitutie, maar daarbij op problemen stuitten.

Lees de volledige kwartaalrapportage (.pdf)

Uit de klachten komt het beeld naar voren komt dat een reiziger doorgaans zelf in actie moet komen en dat correcties nauwelijks automatisch plaatsvinden, aldus het OV loket. Reizigers vinden bovendien dat een restitutieprocedure veel tijd en moeite kost en dat vervoerders wat dit betreft zelf weinig actief zijn.

Soms ligt het aan eigen slordigheid dat de reiziger te veel betaalt. Vaak echter is sprake van een technisch probleem of zijn er verwarrende situaties, bijvoorbeeld met in- en uitcheckapparatuur van verschillende vervoerders op hetzelfde perron.

Volgens het OV loket zou het, met alle geregistreerde data, mogelijk moeten zijn om restituties meer automatisch en op initiatief van de vervoerder in gang te zetten. Voor zover dat niet mogelijk is, zouden systemen en processen versimpeld en versneld moeten worden, zodat reizigers makkelijker geld terug kunnen vragen.

Ook pleit het OV loket voor een landelijke regeling Geld Terug bij Vertraging als een reiziger met verschillende spoorvervoerders reist. De betrokken ov-bedrijven kijken hierbij nu alleen naar vertraging op hun eigen traject (minder dan 30 minuten, geen restitutie) in plaats van naar de totale vertraging die een reiziger heeft opgelopen bij aankomst op zijn eindbestemming.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook